José Luis Regalado

Mor José Luis Regalado, el guàrdia civil que van intentar salvar els seus companys

Els companys del sergent primer del GAR van organitzar una col·lecta per costejar el tractament

Després de dos anys lluitant contra el càncer, el sergent de la guàrdia civil José Luis Regalado ha mort envoltat la seva família, amics i companys.

Se'n va deixant orfes la seva dona i els seus quatre fills, però també tot el cos de la Benemèrita, que es va mobilitzar per trobar un tractament i salvar-li la vida.

«Salvar el sergent Regalado», així es deia la campanya organitzada pels seus companys per trobar-li una cura. José Luis va rebre quimioteràpia i radioteràpia en una clínica, però tot ha estat en va i ha acabat morint. Era membre del Grup d'Acció Ràpida (GAR) i expert en sistemes de drons i antidrons.

Va ingressar al cos d'elit amb seu a Logronyo el 1996, i durant tots aquests anys ha intervingut en diverses missions antiterroristes. La seva figura es va convertir en tot un exemple de professionalitat. Fa dos anys, va rebre el diagnòstic del càncer i es va convertir també en un exemple de lluita contra la malaltia.

Campanya per salvar el sergent

Fa dos anys, la seva energia com a professional es va centrar en la lluita contra un càncer estrany que li havia estat diagnosticat. El tractament que havia de fer costava entre 2.500 i 3.000 euros al mes, així que els seus companys es van unir per organitzar una col·lecta. El seu cas va despertar una onada de solidaritat dins el cos.

Sergent José Luis Regalado
José Luis Regalado, el guàrdia civil mort per un càncer | Cedida

El setembre de 2020, en plena pandèmia, els guàrdies civils van iniciar la campanya per «salvar el sergent Regalado». Van obrir a través d'internet la possibilitat que tothom contribuís a costejar el tractament. El mateix sergent va vendre la seva moto i es van impulsar altres iniciatives des del GAR.

Ahir es va anunciar la seva mort, víctima de la malaltia contra la qual lluitava feia temps. La notícia va causar un gran pes entre els seus companys, que van destacar l'esperit de sacrifici del seu difunt company. «Trista notícia per a tots, ens ha deixat no sense abans haver lluitat com un campió», publicaven.

Va començar amb un dolor a l'esquena

El sergent José Luis Regalado tenia 47 anys quan va començar a sentir un dolor a l'esquena, al principi res fora del normal. Però la malaltia va anar en augment i, mesos després, li van diagnosticar un càncer estrany. Aleshores ja era massa tard i havia provocat metàstasi.

José Luis i els seus companys van encaixar la notícia amb optimisme, malgrat la pèrdua recent del tinent coronel Jesús Gayoso víctima del coronavirus. Per tractar el càncer, s'havia de sotmetre a un tractament massa car. La Seguretat Social no ho cobria i havia d'ingressar a una clínica privada.

Primer, va vendre la moto per internet i, després, els seus companys van fer la resta organitzant una col·lecta virtual. Van vendre polseres, samarretes, làmines... Les xarxes es van bolcar amb la iniciativa i el sergent Regalado va poder sentir l'alè dels col·legues i de molta gent anònima que va posar el seu granet de sorra.

«Avui és ell, demà pots ser tu»

Amb una dona i tres nens petits, a casa de José Luis només hi entrava un sou i el car tractament era una quimera. Pertanyia a una unitat d'elit formada a la lluita contra els terroristes d'ETA. Però malgrat haver-les vist de tots colors, el càncer es va convertir en el gran repte de la seva vida.

El sergent necessitava tres mil euros mensuals durant 12 mesos, així que al seu entorn laboral es van posar les piles. A les xarxes socials, desenes d'iniciatives van intentar reunir els diners. La campanya es va organitzar al voltant d'una frase: «Avui és ell, demà pots ser tu, no abandonarem els nostres».

José Luis Regalado
El sergent era expert en lluita antiterrorista | Guàrdia Civil

José Luis va començar el tractament de quimio i ràdio amb total normalitat, sobretot per no preocupar els seus fills. Volia que ells el veiessin com sempre havia estat, un home actiu i positiu. El seu somni era algun dia poder proclamar la victòria sobre la malaltia, però al final no ha pogut ser.

La Guàrdia Civil, de dol

Aquells que van conèixer José Luis el defineixen com «una persona molt estimada, un bon company no només com a comandament sinó també amb els seus caps». Per això, quan va rebre el diagnòstic del tumor, la solidaritat va aflorar per si sola. Volien tornar-li tota la bondat que ell havia mostrat.

«La Guàrdia Civil llança una col·lecta perquè es pugui tractar el càncer del sergent primer del GAR, José Luis Regalado». Missatges com aquest van començar a omplir les xarxes socials. «Li han diagnosticat un tumor estrany, el tractament del qual no pot ser sufragat per la seguretat social», afegien.

En conèixer la trista notícia de la seva mort s'han succeït els missatges de condol. L'associació de guàrdies civils AUGC ha lamentat comunicar que el nostre company no ha pogut guanyar la batalla que des de fa dos anys lliurava contra el càncer. El seu exemple romandrà al cos per sempre.