Els banyistes que ahir a la tarda eren a la Cala Mesquida de Capdepera, a Mallorca, van ser testimonis d'una tragèdia. Un llamp va posar fi a la vida d'un nou jubilat i un home de 51 que estava de lluna de mel. S'havia decretat l'alerta groga per tempesta intensa.
L'Agència Estatal de Meteorologia havia llançat una advertència pocs minuts abans de la tragèdia. S'havia establert una alerta per una tempesta molt intensa que amenaçava el nord-est de Mallorca. No n'hi havia per menys, ja que en només tres hores van caure 274 llamps al lloc.
Un va provocar la descàrrega elèctrica que va posar fi a la vida de dues persones. Les històries personals d'aquests dos homes fan encara més tràgic aquest inusual succés que ha tingut lloc al nostre país. Els experts recorden una sèrie de recomanacions davant de tempestes d'aquesta mena.
Així va tenir lloc la desgràcia
Els dos turistes morts es trobaven a aquesta platja de Mallorca quan es van veure sorpresos per la descàrrega. Eren les quatre menys vint de la tarda, i el llamp va impactar a prop d'un grup de banyistes. Daniel i Lars, un jubilat i un acabat de casar, van ser les dues víctimes de la tragèdia.
Un socorrista de la zona va ser el primer a atendre les víctimes i va confirmar que un havia mort a l'acte. El segon va ser atès per metges del centre de salut de Capdepera, on van intentar revertir la parada cardíaca. No ho van aconseguir i en van certificar també la defunció.
Tres ambulàncies i un vehicle d'intervenció ràpida van participar en el dispositiu, juntament amb la Guàrdia Civil i la Policia Local. El cos del jubilat, mort a l'acte, va quedar estès sobre la sorra i va ser cobert amb hamaques i para-sols. La policia el va custodiar mentre esperaven l'arribada de la comitiva judicial.
El cadàver del segon mort va ser introduït a una caseta de la platja. Es van viure escenes de molta tensió al lloc dels fets, i molts banyistes van quedar impactats pel que acabaven de presenciar. Els psicòlegs del 112 van haver d'atendre la núvia acabada de casar.
Un llamp i dues tragèdies
El primer mort és Daniel Markus Wieser, un ciutadà suís de 65 anys que estava practicant nudisme amb la seva dona. Es trobava en una zona allunyada de la platja de Cala Mesquida quan va ser enxampat per un llamp. L'impacte va ser tan brutal que va fondre completament el seu penjoll de metall.
Daniel s'acabava de jubilar i amb la seva dona havien decidit celebrar-ho amb un viatge a Mallorca. Havien llogat una finca privada de Sant Llorenç del Cardassar, sense sospitar que aquest seria el seu últim viatge. La descàrrega elèctrica va ser tan letal que l'home va morir fulminat a l'acte.
El mateix llamp va arribar a Lars Plötner, un alemany de 51 anys que era a poca distància de Daniel. Va començar a convulsionar i van tractar de reanimar-lo durant 40 minuts, sense poder fer res per la seva vida. S'havia casat feia vuit dies i passava la seva lluna de mel amb la seva dona a un hotel de Canyamel.
Consells de prevenció per llamps
Per tal de prevenir una tragèdia així, els experts recomanen evitar els espais a l'aire lliure. És aconsellable revisar la predicció meteorològica amb antelació per evitar activitats a l'aire lliure si hi ha tempestes elèctriques. Si et veus sorprès per una, el millor és buscar un refugi i posar-te a cobert.
També és recomanable ajupir-se a terra i separar-se dels altres, posar-se a la gatzoneta amb els genolls i els peus junts i el cap baix. Cal evitar recolzar-se contra les parets i estar a prop dels arbres o pals d'electricitat. Pots tancar-te al cotxe amb les finestres tancades.
Un terç de les lesions produïdes pels llamps tenen lloc a l'interior, on també és important prendre algunes precaucions. Per exemple, evitar banyar-se o rentar els plats durant les tempestes elèctriques. Apagar els equips electrònics, tancar bé portes i finestres i allunyar-se'n.