Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de tres furgons dels Mossos d'Esquadra en un operatiu a Barcelona, al Barcelonès

Tres detinguts per acabar amb la vida d'un home en un pis de Sabadell

Els Mossos ja han detingut tres persones

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquesta matinada de divendres a dissabte un home de 45 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Sabadell (Vallès Occidental), com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi dolós. També haurien detingut dues persones més. Els fets han succeït al voltant de les 2.40 hores d'aquesta matinada, quan s'ha avisat els Mossos que hi havia una baralla a l'interior d'un domicili de Sabadell.

En arribar al lloc, els agents han localitzat el cadàver d'una persona, amb signes evidents de violència, i han detingut un home que estava a la casa com a presumpte autor de l'homicidi. Els Mossos s'han fet càrrec de la investigació per esbrinar les circumstàncies de la mort. El cas està sota secret de les actuacions.

A Catalunya s'han atès en el darrer any i mig 85 dones víctimes de matrimonis forçosos, alguns dels quals per internet

En un altre ordre de coses, però encara en la crònica de successos, Catalunya s'han atès des de principis de 2020 un total de 85 dones que han estat víctimes de matrimonis forçosos. A més, la pandèmia ha fet que algunes famílies hagin formalitzat el casament a través d'internet, sense que la noia hagi arribat a conèixer mai l'home. Des de l'entitat Valentes i Acompanyades adverteixen que aquestes xifres són només "la punta de l'iceberg" i alerten que aquesta pràctica és "cada vegada més habitual".

"Això passa a Catalunya i el problema és que passa desapercebut, perquè la gent ho relaciona amb altres països", assenyala la presidenta de l'entitat, Amèlia Barbero. Des de l'associació demanen que els matrimonis forçosos siguin considerats una forma de violència masclista i exigeixen un protocol.

Els matrimonis forçosos són cada vegada més habituals a Catalunya. I és que en el que portem de 2021, l'entitat Valentes i Acompanyades ja ha rebut les mateixes derivacions que en tot l'any passat. Entre 2019 i 2020 es van evitar 21 casos, nou dels quals continuen tenint seguiment per part de l'associació. En total, l'entitat ha atès en el darrer any i mig 85 dones víctimes d'aquesta pràctica.

Aquestes xifres, però, "no reflecteixen la realitat", assenyala la tècnica de l'entitat, Ariadna Vilà. I és que, d'entrada, Valentes i Acompanyades no pot actuar en casos de menors, un dels col·lectius de víctimes més afectat.

En aquest sentit, l'associació només intervé en cas que hi hagi un "risc evident", però la realitat és que això es detecta "poques vegades", segons reconeixen. El perfil dona que sol ser usuària de Valentes i Acompanyades és el d'una noia entre 18 i 23 anys i els motius que porten a la família a forçar-la perquè es casi amb algú que no vol són diversos.