Primer pla de María Mendiola en un photocall

Mor María Mendiola: de Baccara a actuar a Eurovisió

Maria Mendiola va saltar a la fama amb Baccara i va quedar setena a Eurovisió representant Luxemburg

Aquest dissabte, 11 de setembre, María Mendiola moria a Madrid, amb 69 anys i per un càncer. Una pèrdua que deixava en xoc tots els seguidors d'Eurovisió. Amb la mort de Mendiola, el duo Baccara ha arribat a la seva fi i moltes generacions s'han mostrat dolgudes per aquesta mort.

La família de la cantant va enviar un comunicat de premsa en què asseguraven que Mendiola havia perdut la vida «envoltada dels seus éssers més estimats. Serà recordada sempre pel seu amor, entrega i respecte al món de la música i de la interpretació. Sempre recordarem el seu somriure», diu el text.

En l'escrit, no s'ha volgut donar més detalls sobre la malaltia que patia María ni més dades sobre com va morir.

Ploren la mort de Maria Mendiola: «Només puc agrair tot l'amor que he rebut per part seva»

El cas és que la pèrdua de María Mendiola va provocar una cascada de reaccions. Una de les més emotives provenia de Cristina Sevilla, l'altra meitat del duo.

L'excantant de Baccara afirmava que la seva companya de feina era una «artista meravellosa, però per a mi, per sobre de tot, la meva amiga». El dolor de Cristina era tan profund que gairebé ni li sortien les paraules. «Només puc agrair tot l'amor que he rebut per part seva i haver tingut tantes ocasions de dir-li en vida: "T'estimo"».

Unes paraules que va publicar a les xarxes socials i que es van afegir al comiat que ahir, diumenge, es va fer a María. Sevilla va poder parlar amb els mitjans de comunicació congregats després del funeral.

«Ha anat tot molt ràpid. Estava malalta, però no esperàvem que se n'anés tan ràpid», admetia Cristina abans de confessar que «venir a acomiadar-la» era «el millor que podíem fer».

Al seu torn, la component del duo Baccara apuntava que va tenir «la gran sort de poder acomiadar-me d'ella dimarts. La vaig veure conscient i això és el que m'emporto: el seu afecte i aquest últim adeu».

Quan li van preguntar què és el que més destacaria de Mendiola, Sevilla va afirmar que «tot. La seva professionalitat, abans que res. El seu bon humor... Totes les anècdotes que hem viscut amb ella, que era tan familiar i protectora dels seus amics, de la seva gent i de la seva família».

«Tothom l'estimava. No hi ha ningú que hagi dit que no s'estimava  la Maria Mendiola», sentenciava la seva companya de feina.

María Mendiola va saltar a la fama amb Baccara

María Mendiola, després de treballar amb Mayte Mateos al ballet de TVE, la va convèncer per a formar un grup musical amb el nom de Baccara. Al cap de poc temps de debutar amb el seu primer single, el 1977, collirien un gran èxit tant a nivell nacional com internacional. Així les coses, van arribar al màxim de popularitat i van copar les llistes d'èxits en països com Alemanya, el Regne Unit, França, Suècia o Rússia.

Cal recordar les seves cançons mítiques, com ara Yes Sir, I Can Boogie o Sorry, I'm a Lady. I, per si no fos prou, el 1978 van representar Luxemburg al festival d'Eurovisió amb el tema Parlez-vous français? i van quedar en setena posició.

Per diversos problemes personals que van tenir, a principis dels anys vuitanta les membres originals de Baccara es van separar i cadascuna va muntar la seva pròpia versió de Baccara.

El cas és que Mayte Mateos tenia els drets d'explotació del nom original. I María Mendiola es va unir a Marisa Pérez per a començar amb New Baccara el 1985. Després de deixar-ho el 2009 per problemes de salut de Marisa, aquesta va ser substituïda per la cantant Cristina Sevilla.