El menor havia empitjorat durant les últimes setmanes

Mor un nen d'11 anys a causa del VIH després de patir abús de vàries persones

El menor va ser obligat a mantenir relacions sexuals des dels 8 anys amb quatre homes

Un nen d'11 anys va morir fa uns dies a un hospital de Santa Cruz, a Bolívia, a causa del VIH . Va contraure aquesta malaltia després que un grup de quatre homes, tots ells germans, n'abusessin de manera reiterada des dels 8 anys.

La setmana passada el seu estat de salut va patir un empitjorament. Estava ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Infantil Mario Ortiz. Havia entrat en coma després de patir dues aturades cardíaques divendres.

El menor també patia complicacions en tot el sistema neurològic. Així ho va detallar Fernando Pacheco, el secretari de Salut de la Governació de Santa Cruz.

El cas d'aquest nen ha generat molta indignació al país. Els constants episodis d'abusos es repetien des de feia tres anys en mans de quatre homes a la ciutat de Yapacaní. Eren veïns del nen i van ser els que li van transmetre el VIH.

La malaltia li van diagnosticar fa tot just un any. Dels presumptes agressors, dos són menors d'edat, de 15 i 17 anys. Els altres tenen 23 i 28 anys, encara que aquest últim va morir fa uns mesos per aquesta patologia.

Les autoritats bolivianes s'han pronunciat sobre els fets. El succés presenta l''agreujant per la seva mort'. El comandant de la Força Especial de Lluita contra la Violència, Carlos Oporto, assegura que ja disposen de prou proves per inculpar-los.

Un nen d'onze anys mor en un hospital de Bolívia a causa del VIH
Un nen d'onze anys mor en un hospital de Bolívia a causa del VIH | EUROPA PRESS

El president del país, Luis Arce, ha assenyalat que aquest succés «no pot quedar impune», alhora que enviava el seu condol a la família. «Expressem el nostre més profund dolor per la pèrdua del petit a Yapacaní. Aquest tràgic desenllaç no pot quedar impune, és inconcebible acceptar tanta maldat en contra d'un nen innocent», va indicar.

Es va dirigir als familiars del menor, als quals va traslladar «tot el suport i les nostres més sentides condolències». Per part seva, el Ministeri de Justícia ha reclamat «accions urgents» per als responsables de cometre «tal crim que consterna a la població».

Un acte comès amb acarnissament

L'Executiu, a través del departament de Justícia, ha assenyalat que «l'acte va ser comès amb acarnissament, dolor i ple coneixement». En un comunicat van explicar que «com a Govern nacional mantenim el suport integral  per a la família de la víctima». Recorden que «no descansarem fins a obtenir justícia».

El succés es va conèixer fa un parell de setmanes. Va ser quan la seva mare va denunciar el cas i va demanar justícia per al nen. 

Li van diagnosticar el VIH l'any passat. En detectar-li la malaltia. es va veure obligat a confessar les vexacions que patia per part dels quatre homes, els quals va identificar.

El nen va ser violat per quatre germans que eren veïns seus
El nen va ser abusat per quatre germans que eren veïns seus | ISTOCKPHOTO (AGFANG)

 

Agressió a un dels presumptes violadors

Els veïns de la localitat de Yapacaní no semblen disposats a quedar-se de braços plegats. Dimecres passat van anar a les dependències judicials on hi havia un dels presumptes violadors. Van aconseguir saltar-se el cordó policial i el van agredir.

L'acusat va ser rescatat finalment pels agents que el protegien. El van traslladar fins a la presó de Palmasola a Santa Cruz, que està considerada una de les més conflictives de Bolívia. Romandrà de manera preventiva a la presó mentre es duguin a terme les investigacions.

Un altre dels arrestats és un menor que va ser remès a un centre de rehabilitació. Per la seva banda, el tercer acusat, també amb menys de 18 anys, està fugat i sospiten que podria ser a Xile.

Les autoritats del país tenen previst fer les gestions pertinents per activar les alertes migratòries. L'objectiu és trobar el parador d'aquest jove com més aviat millor.