Mossos d'Esquadra

El terrible cas de tràfic de persones destapat a Barcelona: transportats al maleter

Dues persones han estat alliberades

Els Mossos d'Esquadra han alliberat dues persones a Barcelona que vivien en condicions infrahumanes i eren obligades a practicar la mendicitat. A més, dues persones han estat detingudes per un presumpte delicte de tràfic d'éssers humans. 

L'operatiu policial es va dur a terme el 7 de juny, malgrat que la investigació està oberta des de novembre de l'any passat. En un principi, es va detectar que dos homes demanaven almoina al districte de Sants-Montjuïc, però després d'un temps vigilant els seus actes, van comprovar que hi havia persones que els obligaven a practicar la mendicitat.

Els Mossos d'Esquadra en un opeartiu a Tarragona
La investigació es va obrir el novembre passat | ACN

Els líders del clan, que han estat detinguts, eren un home i una dona que buscaven persones en situacions precàries i amb discapacitats físiques a les quals coaccionaven i amenaçaven per portar a Catalunya. Després, el clan portava a les víctimes en bus o, fins i tot, al maleter d'un cotxe, fins als llocs que consideraven més adients per recaptar diners.

Es calcula que cada persona aconseguia uns 100 euros al dia, aproximadament. Tanmateix, era el clan qui es quedava tots aquests diners. Les víctimes vivien en pèssimes condicions. Vivien en un descampat i disposaven d'un matalàs per dormir i de quantitats petites de menjar i aigua. 

Els vigilaven tot el dia

Per evitar que poguessin fugir, el clan, format per unes deu persones, vigilava les víctimes tot el dia. Dormien al mateix descampat, però en tendes de campanya. Durant el dia, també estaven pendents d'ells. A més, buscaven a gent que només parlés el seu idioma, amb la finalitat d'aïllar encara més les víctimes i produir un estat de vulnerabilitat més gran. 

▶️ Un vaixell de Salvament Marítim xoca i enfonsa un iot al Port de Tarragona

Malgrat que han detingut els dos líders del clan, els investigadors no han acreditat l'activitat delictiva de la resta de persones relacionades amb aquest grup criminal. Tanmateix, tots tenien antecedents per robatoris amb força. 

Ara només queda veure com avança la investigació, però aquesta no és la primera que es duu a terme en aquestes condicions. L'any 2018, aquest mateix grup d'investigadors van actuar sobre un altre grup que obligava persones a practicar la mendicitat.