Muntatge amb fotos d'un malalt i un hospital de fons.

Mor un nen de només 9 anys a Espanya: no han pogut fer-hi res

El cos del menor va ser rescatat, però els Serveis d'Emergència només van poder certificar la seva mort

Un nen de nou anys ha mort ofegat a la localitat almerienca d'El Ejido. Els fets van tenir lloc el passat diumenge, 8 de maig, i no es va poder fer res pel petit. Tota la família i els veïns del municipi estan consternats pel que ha passat i ja s'ha iniciat una investigació.

El petit va caure a una bassa de reg

Aproximadament, a les 17.00 hores del vespre, el servei 112 d'Emergències d'Andalusia rebia una trucada d'auxili. Un nen de tan sols nou anys havia caigut a una bassa de reg ubicada a Santa María del Águila.

Fins allà es va desplaçar una unitat d'emergència del 061, així com Bombers de Ponent, la Guàrdia Civil i la Policia Local. Després d'arribar al lloc de l'accident, els Bombers van aconseguir recuperar el cos del nen.

Imatge d'una bassa de reg.
El nen de 9 anys va morir ofegat a una bassa de reg d'El Ejido | Cedida

Ja fora de la bassa, es va procedir a fer-li les maniobres de reanimació, però malauradament no van poder fer res. El nen havia mort ofegat i només van poder certificar la seva mort.

Després del que ha passat, la Junta d'Andalusia ha confirmat que es procedirà a realitzar el protocol judicial per determinar el que ha passat. L'objectiu és aclarir els fets i les circumstàncies que van provocar la mort del menor.

En general, totes les basses de reg han de complir una sèrie de normes estipulades pel Reial decret. Entre elles, ha de quedar totalment tancada amb una alçada de dos metres com a mínim perquè són extremadament perilloses.

Una trampa mortal que ja s'ha cobrat unes quantes vides

Les basses de reg, situades majoritàriament al sud del nostre país, s'han convertit en un lloc mortal. Són diverses les persones que hi accedeixen amb la intenció de refrescar-se sense ser plenament conscients del perill que comporten.

Han d'estar ben senyalitzades i ha d'estar tancat tot el perímetre. Sense les condicions de seguretat corresponents són una veritable trampa mortal. Així ho explica l'Informe Nacional de Ahogamientos, elaborat per la Real Federación Espanyola de Salvamento i Socorrismo.

Segons aquest escrit, una gran part de les morts per ofegament es produeixen en aquest tipus de basses. Andalusia és la regió que més defuncions d'aquest tipus registra, estant Almeria en quarta posició.

Imatge d'una bassa de reg.
Els embassaments d'aigua i les basses de reg són una trampa mortal | Arxiu

Cadis se situa com la primera, seguida per Màlaga i Granada. Tal com es denuncia, gran part d'aquestes basses estan construïdes sense complir amb la normativa establerta pel Reial decret 9/2008.

Algunes d'aquestes estan fetes sense tanques perimetrals, a més de disposar de materials lliscants que impedeixen sortir en cas de caiguda. De fet, el passat mes de març un caçador va perdre la vida en intentar rescatar el seu gos després de caure en una bassa de reg a Saragossa.

Per desgràcia, són moltes les persones que han acabat morint en aquestes zones en intentar rescatar les seves mascotes. Com que no hi ha tanca, els animals cauen a l'aigua quan es disposen a saciar la seva set o acaben precipitant-se per culpa dels materials lliscants.

A més, la norma exigeix com a obligatori un sistema de sortida o rescat, com per exemple cordes o flotadors, ben especificat. També ha de tenir una senyalització visible on s'especifiqui la prohibició de banyar-se.

Els experts recomanen extremar les precaucions davant aquest tipus de basses i no confiar-se o acostar-se a la vora. Ni molt menys aconsellen fer-les servir com a piscina, a més de la seva profunditat, algunes tenen bombes de reg que incrementen el risc del bany.