Ma d'un nen amb una intravenosa

Mor una nena de 2 anys a Espanya per coronavirus

La nena morta a Talayuela (Càceres) és la víctima més jove del coronavirus a Extremadura

La sisena onada del coronavirus va deixar 34 morts a Extremadura des de divendres passat, una de les quals és una nena de dos anys. Es tracta d'una menor de Talayuela (Càceres) que patia patologies greus i malformacions. Aquesta situació hauria desencadenat les complicacions de la infecció de la covid-19.

Amb aquestes morts, la xifra de víctimes a Extremadura des de l'inici de la pandèmia puja a 2.152. Segons ha informat la Junta, en aquests moments hi ha 148 pacients amb covid hospitalitzats a la regió, 17 dels quals a l'UCI. La incidència a 14 dies és de 1.741 casos i de 745 a 7 dies.

Dels últims 34 morts per coronavirus a Extremadura, trenta estaven vacunats i només quatre no. Des de divendres s'han confirmat 8.326 casos nous de coronavirus. Les dades indiquen una millora de la situació epidemiològica a aquesta part d'Espanya, malgrat que insuficient encara per abaixar la guàrdia.

Què se sap sobre la mort de la nena

La pandèmia del coronavirus s'ha endut la vida d'una nena de dos anys, amb patologies prèvies i problemes de malformació. El seu pronòstic vital era limitat i la infecció del coronavirus ha precipitat el trist desenllaç. La nena ha mort aquesta setmana a l'hospital de Navalmoral, a Càceres, després d'haver-se contagiat.

Infermeres a l'UCI del zendal
Les xifres evolucionen favorablement a la regió extremenya | GTRES

Fins ara, la víctima més jove del coronavirus a Extremadura era un jove de Zafra de 27 anys que va morir el setembre de l'any passat. El jove va estar ingressat a l'Hospital de Badajoz, però no va poder superar les conseqüències de la infecció. Aquesta nena de dos anys es converteix ara en la morta més jove.

Anteriorment, el mort més jove de la regió era un home de 30 anys que també va morir a Badajoz el juliol del 2021. Entre les víctimes mortals la darrera setmana hi ha també dues persones joves. Un tenia 40 anys i era de Sant Vicenç d'Alcántara, i un altre era de Sierra de Fuentes i tenia 41 anys.

Ha mort un altre metge per covid

Un dels morts per covid a Extremadura l'última setmana és un metge que exercia a Càceres. Segons informa el Servei Extremeny de Salut, és un dels pocs que no s'havia vacunat. Els familiars del metge mort han aclarit que no havia rebut la vacuna per recomanació mèdica.

El facultatiu estava ingressat a l'UCI de l'Hospital San Pedro de Alcántara, on ha mort. El Col·legi Oficial de Metges de Càceres ha emès un comunicat lamentant la mort del metge i expressant el condol a la família. El seu nom se suma a la llista de sanitaris extremenys morts durant la pandèmia.

El primer va ser Sebastián Traba, un metge de família de 65 anys mort el maig del 2020. Set mesos després va morir la pediatra Magdalena González, amb 67 anys. María Isabel Bueno, directora mèdica d'Atenció Primària a Plasència, va perdre la vida el febrer del 2021 en contagiar-se quan substituïa una altra sanitària.

Vacunació infantil

Els experts recorden que els nens són susceptibles de contagiar-se i transmetre el virus com els adults. Malgrat que en la majoria els símptomes es presenten de forma lleu, alguns poden ser greus i persistents. Per això la vacunació infantil continua sent la millor manera d'impedir el contagi.

Infermer vacunant una menor.
La vacunació de nens avança a Espanya | Europa Press

Especialment en nens amb malalties prèvies, ja que poden patir quadres greus de la malaltia. La situació es complica si es tracta de nens molt petits, fins a 2 anys, amb malalties de base. És el cas de la menor morta a Extremadura, a qui se li han sumat una sèrie de factors.

La vacunació té com a objectiu principal evitar el contagi, però també impedir formes greus de la malaltia. L'acció de les vacunes contribueix a evitar l'hospitalització dels pacients, fet que és beneficiosa tant per a la persona com per al sistema sanitari. La vacunació dels més petits a Espanya és d'un 30%.