Bomber

Mor Ángel, l'heroi de Zamora que feia mesos que lluitava per la seva vida

Aquest veí de 53 anys és la quarta víctima dels incendis que van arrasar Zamora aquest estiu

La vida d'Ángel Martín Azcona s'ha apagat aquesta nit als 53 anys a l'Hospital Rio Hortega de Valladolid. Es va convertir en un heroi per als veïns de Losacio en endinsar-se a les flames durant l'incendi d'aquest estiu. Intentava fer un tallafoc per evitar que les flames arribessin al poble.

Ángel va patir cremades de molta gravetat i ha estat tres mesos a l'UCI de l'hospital de Valladolid. Finalment no ha pogut superar les seves lesions i els metges han confirmat la seva mort. Es tracta de la quarta víctima mortal dels incendis forestals que van arrasar més de 60.000 hectàrees.

Un altre mort va ser Daniel Gullón, el brigadista que va morir lluitant contra les flames i que aquests dies ha rebut un emocionant homenatge. També va morir Victoriano Antón, un pastor el cadàver del qual va ser trobat l'endemà. Eugenio Ratón va resultar ferit mentre fugia de les flames, i va morir un mes després.

Un heroi amb una excavadora

Ángel Martín Azcona, veí de 53 anys, era propietari d'un petit magatzem de materials de construcció a Tábara (Zamora). Quan es va desencadenar l'incendi de Losacio aquest estiu, no va dubtar a arriscar la seva vida. Es va endinsar a les flames amb la màquina excavadora per fer un tallafocs.

Imatge de la màquina excavadora d'Àngel entre el foc
Imatge de la màquina excavadora d'Àngel entre el foc | Arxiu

L'incendi va començar el 17 de juliol a Losacio i va anar avançant cap a la localitat de Tábara. Les flames van devorar ràpidament les terres properes i es van endinsar al nucli urbà cremant finques i explotacions ramaderes. Aleshores van amenaçar la benzinera i el polígon industrial a l'entrada del poble.

Àngel era un més dels veïns desesperats en veure com les flames amenaçaven el poble i les seves propietats. No va dubtar a agafar una petita màquina excavadora per cavar un tallafocs i frenar l'avenç del foc. La impactant imatge de la màquina entre les flames va capgirar Espanya.

Commoció per la seva mort

Les imatges van captar com l'Àngel sortia corrent de la seva excavadora en ser atrapat pel foc. Les flames van començar a cremar la roba i el cos, fins a cobrir el 80% del cos amb greus cremades. Va ser traslladat ràpidament a l'Hospital Río Hortega, on va ser operat d'urgència.

Durant aquestes setmanes ha estat sotmès a moltes intervencions per salvar-li la vida, però ha acabat morint. La seva mort ha causat una commoció profunda entre els veïns, que encara recorden el seu acte d'heroïcitat. Les autoritats també han lamentat la mort del veí.

Ángel salió vivo de las llamas pero ha fallecido meses después
Ángel va sortir viu de les flames però ha mort mesos després | Arxiu

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha transmès el condol per la mort d'Ángel. El president ha lamentat «profundament» la mort d'aquest veí i ha enviat el condol a familiars i amics. Ha aprofitat per recordar que «va lluitar intensament per la seva vida».

Balanç final: quatre morts

El conegut com a «heroi de Tábara» ha estat ingressat tres mesos a l'UCI, lluitant per la seva vida. Els metges ho van intentar tot per salvar la seva vida, i fins i tot li van fer empelts de pell del seu germà bessó. «No oblidarem mai la seva lluita i el seu compromís», ha dit la secretària del PSOE a la regió, Ana Sánchez.

Daniel Gullón, de 62 anys i membre del dispositiu d'extinció de Castella i Lleó, va morir les primeres hores de l'incendi. Victoriano Antón, de 69 anys, va ser trobat cremat a la seva granja l'endemà. Aquest home havia acudit a la seva granja per salvar el ramat i es va veure atrapat per les flames.

Un mes després de l'incendi va morir a l'hospital de Getafe el veí de 65 anys Eugenio Ratón. Tenia el 80% del cos cremat després de resultar ferit quan intentava fugir amb el pare centenari. Amb la seva mort només quedava hospitalitzat Ángel, que finalment ha mort a causa de complicacions.