Mor un turista per una fletxa aborigen en una illa prohibida de l’Índic

La víctima era un jove nord-americà de 27 anys. El turisme a Sentinel del Nord està vetat, ja que hi viu una tribu mil·lenària aïllada del món que mata a tothom que els visita

En ple segle XXI, un turista nord-americà ha mort per l’impacte d’una fletxa aborigen. Els fets van passar divendres passat a la petita illa de Sentinel del Nord de l’arxipèlag Andaman i Nicobar, situat a l’oceà Índic i depenent administrativament de l’Índia. La víctima, John Allen Chau, era un jove nord-americà de 27 anys que va entrar il·legalment a l’illa, on hi viu una tribu mil·lenària protegida  que ataca amb fletxes a tothom que s’apropa a ells.

El govern indi va prohibir l’any 2017 el turisme en aquesta zona per tal de protegir el poble aborigen d’Andaman, on hi ha 22 illes amb 28.000 persones. La víctima va arribar de forma il·legal a l’illa apropat per uns pescadors, tot i que l’últim tram l’hauria fet amb una canoa. Tan bon punt el jove va tocar terra, els aborígens (hi viuen uns 40) el van rebre de forma hostil i li van llançar una fletxa que va acabar amb la seva vida.

Els mateixos pescadors van veure el cadàver del jove, tot i que no van poder-se apropar per recuperar-lo. L’any 2006, els aborígens també van matar a dos pescadors que havien naufragat a les costes de l’illa i els seus cossos mai van poder ser recuperats.

Imatge satèl·lit de l'illa de Sentinel del Nord
Imatge satèl·lit de l'illa de Sentinel del Nord | NASA

Protecció del poble aborigen

L’entrada a l’illa està restringida per la llei de Protecció de les Tribus Aborígens aprovada per l’Índia, país que prohibeix fins i tot acostar-se a la zona a fer fotos. L’objectiu de la mesura és protegir tota la població aborigen que viu a l’arxipèlag des de fa ben bé 55.000 anys i que s’han convertit en l’últim preneolític del planeta. 

Una societat mil·lenària única al món que és hostil amb els estranys i que ha tingut el suport d’organitzacions internacionals per rebre la protecció necessària. Concretament, la tribu de Sentinel ha mostrat sempre una actitud de soledat i de no voler-se integrar a la societat evolucionada. De fet, està totalment aïllada dels puntals de la civilització, com ara els diners, i són molt sensibles a malalties tan comuns com ara la grip. 

Investigació oberta per esclarir els fets

Sembla que el jove assassinat ja havia anat fins a 5 vegades de forma il·legal a l’arxipèlag i ara s’havia proposat arribar fins a Sentinel per «resar» amb els seus habitants, segons informen algunes fonts. Per aquesta raó, la policia investiga ara mateix el cas per saber els motius exactes de la víctima per arribar-se fins a la zona.

En aquest sentit, el govern indi ja ha detingut als 7 pescadors que van apropar Chau fins a l’illa. Les autoritats nord-americanes ja han explicat que cooperen amb el govern de l’Índia per esclarir els fets, mentre que el cas és molt complicat per a la policia, ja que els aborígens no poden ser detinguts.