Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Moren dues persones després de posar-se vacunes contaminades fabricades a Espanya

Les autoritats japoneses investiguen les causes de la mort mentre els lots d'aquestes vacunes han estat paralitzats

Dues persones han mort al Japó després de ser inoculades amb vacunes fabricades a Espanya. Les autoritats nipones ja havien retirat tres lots de Moderna i en els quals van trobar «partícules contaminants».

Japó va retirar fa uns dies tres lots de vacunes de Moderna fabricades a Espanya. Molts dels vials ja havien arribat als centres de vacunació massiva i alguns havien estat inoculats. Segon sembla, Takeda Pharmaceutical, la distribuïdora nacional de Moderna al país, va detectar partícules contanimants en alguns vials.

Els informes de la farmacèutica van detectar algunes d'aquestes partícules i Japó va decidir bloquejar els tres lots. Des de llavors no s'han seguit inoculant dosis d'aquests lots al país.

Les dues persones mortes, segons han informat, havien rebut ja les dues dosis de la vacuna. Eren homes d'uns 30 anys que havien rebut la segona dosi de la vacuna fa només uns dies.

Una de les dues dosis que se'ls havia inoculat provenia d'un dels lots retirats. Així i tot, les autoritats van assegurar que aquest lot no estava contaminat. Per aquest motiu, estan investigant què va poder provocar la mort d'aquestes dues persones i comprovar si realment estaven contaminades o no.

L'emissora japonesa NHK va informar que es creu que aquestes partícules podrien ser metàl·liques. Els lots afectats i bloquejats per les autoritats sanitàries japoneses eren el 3004667, el 3004734 i el 3.004.956.

Dels tres, el ministeri de sanitat nipó només va detectar les partícules metàl·liques en el primer. Tot i així, va retirar els tres «per precaució». En total, el bloqueig afecta 1.630.000 vacunes de Moderna.

Fins ara, tant el Japó com Moderna havien assegurat que no s'havien detectat problemes de seguretat o eficàcia. Tot i així, van decidir retirar aquests lots per «precaució» després de rebre els informes sobre les possibles partícules contaminants.

Rovi és la farmacèutica espanyola que participa en el tram final de fabricació de les vacunes de Moderna a Espanya. S'encarrega de fabricar vacunes que es distribuiran fora dels Estats Units. Des de Rovi també han informat que estan investigant els fets.

La farmacèutica va veure com les seves accions a la borsa van caure a les poques hores de conèixer-se la notícia. No obstant això, es va recuperar quan Japó va anunciar que no s'havien detectat problemes en les dosis retirades excepte en un lot. Ara Rovi investiga com van poder arribar a entrar aquestes partícules dins dels vials.

El Ministeri de Sanitat espanyol, per la seva banda, ha indicat que la contaminació no afecta els vials que s'inoculen a Espanya. Carolina Darias ho va confirmar en roda de premsa aquest divendres.