Un camió de bombers

Moren més de 50 persones en un incendi en un hospital de pacients covid

Encara es desconeixen les causes que van provocar el foc

Terrible tragèdia la que ha tingut lloc en un hospital destinat a pacients covid. Almenys 58 persones han mort i 22 estan ferides, segons l'últim balanç, després que s'hagi declarat un incendi. El tràgic succés ha ocorregut en un centre hospitalari de la ciutat de Nasiriya, al sud de l'Iraq.

És l'últim recompte de víctimes que ha anunciat el portaveu de les autoritats sanitàries locals, Haydar al Zamili. L'agència oficial de notícies iraquiana Nina confirma que tres dels morts són treballadors sanitaris. La unitat afectada de l'hospital Al Hussein tenia 70 llits destinats a pacients amb covid-19.

Els fets ja estan sent investigats per les autoritats del país. El cap de govern, Mustafà al Kazimi, ha convocat els ministres i els comandaments de seguretat per a «examinar les causes i conseqüències de l'incendi».

La policia ja ha obert una investigació. Ha interrogat el director de l'hospital i el cap de defensa civil de la província de Dhi Qar, on es troba el mateix. L'agència Nina apunta a una explosió per l'ús incorrecte de les bombes d'oxigen com a possible causa de l'incendi.

«Les víctimes han mort cremades i continua la cerca», afirmava Zamili. De moment, no es descarta que en les pròximes hores es vagin trobant més cossos.

Les xarxes socials s'han omplert de vídeos on es pot veure una gran columna de fum negre que sortia de l'hospital. Es veuen escenes d'autèntic caos i pànic mentre s'intenta evacuar els ferits.

Centenars d'habitants de Nasiriya s'han mobilitzat al voltant del centre hospitalari per a ajudar els cossos d'emergència. Bombers i serveis sanitaris han estat treballant a preu fet en les últimes hores. Uns 20 pacients han sigut desallotjats mentre l'edifici estava en flames.

El ministeri de l'interior iraquià ha confirmat que l'incendi es va iniciar en unes estructures temporals properes a l'hospital. No s'han establert les causes concretes, però, com dèiem, fonts del departament de salut parlen d'una possible explosió d'uns tancs d'oxigen.

Protestes entre la ciutadania: «Els polítics ens estan cremant!"

Aquest incendi amb conseqüències dramàtiques ha generat gran commoció al país. Els habitants de la ciutat afectada no han dubtat a sortir al carrer a protestar. I és que creuen que aquest succés es podria haver evitat.

La indignació era tal entre els veïns que no han parat de cridar consignes contra la classe política del país. «Els partits polítics ens estan cremant!», es podia escoltar davant de l'hospital Al Hussein.

El primer a reaccionar a les protestes ha estat el president de parlament iraquià, Mohamed al Halbusi. «La catàstrofe de l'hospital Al Hussein és una prova evident del fracàs en protegir la vida dels iraquians, i és hora de posar fi a aquest fracàs catastròfic», escrivia en un tuit. Avui es reuneixen per a debatre sobre el succés.

El segon gran incendi en un hospital anticovid del país en pocs mesos

La indignació és tan gran al país perquè no és la primera vegada que succeeix un fet similar. A l'abril, més de 80 persones van morir en un altre incendi a l'hospital Ibn al Khatib de Bagdad. La majoria d'ells eren pacients de covid.

Aquesta catàstrofe també va generar una cadena de protestes al país. Finalment, el ministre de sanitat es va veure obligat a dimitir. Es va demostrar que la causa del foc van ser uns tancs d'oxigen emmagatzemats sense mesures de seguretat.

Iraq ha hagut d'afrontar la pandèmia amb uns hospitals en estat calamitós. El sistema de salut del país està en contínua crisi i acumula 17.000 morts per covid.