Primer pla de perfil d'Ángel Adrover, el mallorquí que va anar a lluitar a la guerra

Mor a Ucraïna l'Ángel, el mallorquí que va anar a la guerra amb 31 anys

El mallorquí Ángel Adrover era matrícula d'honor a Enginyeria de Telecomunicacions

Ángel Adrover Martínez, mallorquí de 31 anys natural de Portocolom (Felanitx), ha mort a la guerra d'Ucraïna. Al març es va allistar com a voluntari a l'exèrcit ucraïnès per combatre la invasió russa. Ara, el ministeri d'Afers Estrangers espanyol investiga la seva mort.

Des del ministeri confirmen la seva mort i estan en contacte amb les autoritats ucraïneses per aclarir com va morir. També han iniciat el procediment per repatriar el cos del jove voluntari. Però com que el país encara està en guerra, aquest procediment podria trigar diverses setmanes.

La invasió russa d'Ucraïna va despertar un sentiment de solidaritat a tot Europa, i diversos voluntaris es van unir a la defensa del país. Malauradament, el destí d'Ángel és el de molts altres voluntaris del món, ja que, a Espanya, altres persones han seguit el mateix camí que ell.

Mancava de formació militar

El departament d'Exteriors ucraïnès va informar dissabte a la tarda les autoritats espanyoles de la mort d'Ángel Adrover Martínez. L'ambaixada espanyola a Kíev investiga el cas en estreta col·laboració amb Kíev. Així mateix, estan en contacte permanent amb la família del jove.

Imatge d'Ángel Adrover a Ucraïna durant la guerra
Ángel li va enviar aquesta foto a la seva mare des del front de guerra | Catalunya Diari

Cal recordar que els combatents espanyols desplaçats a Ucraïna ho fan per compte propi. I com passa amb la majoria, el Govern espanyol desconeixia la presència d'Ángel Adrover al país eslau. A més, el jove mancava de formació militar i va anar a la guerra assumint el risc.

Segons fonts familiars citades per Última Hora, Ángel va ser ensinistrat per combatre al capdavant una vegada arribat a Ucraïna. Inicialment li va dir a la seva família que es farien tasques humanitàries, però llavors va ser després quan es van assabentar que, en realitat, estava combatent amb l'exèrcit.

Matrícula d'honor a Telecomunicacions

Segons aquestes fonts, inicialment va participar en tasques de telecomunicacions a Lviv, a 70 quilòmetres de la frontera amb Polònia. Després va decidir prendre les armes i unir-se al front de batalla contra l'exèrcit rus. A partir de llavors, la comunicació amb la seva mare i la seva família es va tornar molt escassa.

Va ser a través d'un coronel de l'Exèrcit ucraïnès que la mare d'Ángel va aconseguir més informació sobre el camí del seu fill. A través de WhatsApp, l'oficial els va comentar que havia conegut el seu fill personalment. Estaven a la mateixa base, i inicialment va treballar a l'equip de telecomunicacions.

Adrover es va graduar amb matrícula d'honor a Enginyer de Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona. Era un estudiant brillant que ja havia demostrat les seves capacitats al col·legi San Cayetano de Palma. Un cop graduat, es va quedar a viure a Barcelona.

Un any i mig després va tornar a Mallorca per treballar com a informàtic a l'Hospital Son Espases. Tot i això, fa dos anys se'n va anar a viure a Holanda, l'últim lloc on va residir abans de prendre la decisió d'anar-se'n a Ucraïna. Ho va fer als inicis mateixos de la guerra, i allà ha mort quatre mesos després.

Honest, intel·ligent i amb principis

Segons el coronel ucraïnès que va parlar amb la mare d'Ángel, «era una persona molt honesta, extremadament intel·ligent i amb uns principis molt clars». El defineix com «una persona valenta», i assegura que «admiro el seu coratge». A més a més, l'oficial ha confirmat la participació el jove a la guerra.

Fotomuntatge de la guerra d'Ucraina i Ángel Adrover
Ángel ha mort a la guerra d'Ucraïna | Catalunya Diari

Segons ha explicat a la seva mare, «va treballar durant un curt espai de temps al meu equip de telecomunicacions, a Lviv. Després va decidir que havia d'ajudar al front». La família desconeix encara les circumstàncies de la mort del seu fill, i estan esperant rebre més informació.

L'últim cop que Dolores va parlar amb el seu fill va ser el 13 de juny a les 08.23 hores per WhatsApp. «Creus que la guerra acabarà aviat», li va preguntar ella, i ell va respondre «no». Dies després va rebre la terrible notícia, que li va donar la seva mare (àvia d'Ángel) en tornar de la feina.