Vehicle després de l'accident

Un mort i 35 ferits en un accident d'autobús a Espanya: hi ha tres menors

La col·lisió entre dos autobusos i un cotxe va tenir lloc a Moraleda de Zafayona (Granada)

Un mort i 35 ferits és el tràgic balanç de l'accident que va tenir lloc ahir al matí a Moraleda de Zafayona (Granada). El sinistre va tenir lloc pel xoc de dos autobusos a la A-92. La víctima és el conductor d'un dels autobusos, mentre que entre els ferits hi ha tres menors.

El balanç oficial és una persona morta, set ferits greus i 28 lleus per la col·lisió de dos autobusos amb 101 passatgers al seu interior. Venien de Madrid i anaven en direcció a Algeciras (Cadis) i la majoria dels ocupants eren estrangers. El seu destí era creuar l'estret cap al Marroc.

Tres dels ferits van ser ingressats a Urgències Pediàtriques, ja que eren nens, mentre que dos adults romanen a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Els tres menors es troben estables i en observació. És el segon accident d'autobús mortal en poques setmanes a Andalusia.

Podria haver estat molt pitjor

Era diumenge a les 6 del matí quan el 112 va rebre trucades de diverses persones informant d'un accident. Dos autobusos i un turisme havien col·lisionat al quilòmetre 210 de l'A-92 en sentit Màlaga. Hi havia diversos ferits i persones atrapades a l'interior dels vehicles.

Veient l'estat en què va quedar un dels autocars, és un autèntic miracle que no hi hagi hagut més morts. El morro del vehicle va quedar completament destrossat i van esclatar diverses finestres. Els serveis d'emergència van anar ràpidament al lloc per atendre els ferits.

Un dels autobusos després de l'accident
La tragèdia podia haver estat pitjor | Canal Sur

Es van desplaçar unitats de la Guàrdia Civil de Trànsit, Bombers i Protecció Civil. Va ser un gran desplegament que va comptar amb voluntaris de Protecció Civil de Tájar, Huétor, Cijuela, Santa Fe i Loja. Aquests reforços van ajudar en el suport logístic i el trasllat dels ferits als hospitals.

Fins al lloc es van desplaçar diverses ambulàncies i efectius mèdics que van fer les primeres tasques d'assistència. També el cap de servei del 112 de Granada i un assessor tècnic es van desplaçar fins a la zona. La carretera va estar tallada durant més de sis hores, amb una ruta alternativa.

Última hora dels ferits

«L'ajuntament ha posat tots els mitjans disponibles al servei de les autoritats», va explicar l'alcaldessa de Moraleda de Zafaiona, María del Carmen Cantero. Els passatgers il·lesos es van quedar en un restaurant del municipi, La Guàrdia Civil va obrir una investigació per aclarir l'accident.

Segons la Delegació de Salut de la Junta d'Andalusia, els tres menors accidentats tenen 18 mesos, vuit i onze anys. Van ser atesos a les Urgències Pediàtriques de l'Hospital Clínic San Cecilio. A més, hi ha dos adults greus a l'UCI de l'Hospital Verge de les Neus.

Diversos ferits van ser atesos en aquest mateix hospital, i un va haver de ser operat d'urgència. Ahir a última hora, cinc seguien en observació mentre que tres més van ser donats d'alta. 21 dels ferits van ser atesos al Clínic Sant Cecili, amb pronòstic variat.

La majoria tenien edats compreses entre els 15 i els 62 anys, i una dona de 70 està pendent de passar pel quiròfan amb una fractura. Cinc ferits van ser traslladats a l'Hospital d'Alta Resolució de Loja. Tres han rebut l'alta i dos més van ser portats al Clínic Sant Cecili.

Segon accident greu

Els primers a alertar de l'accident van ser els treballadors de l'hotel restaurant Poniente, a menys de deu metres del lloc dels fets. Eren les 05:45 hores quan van sentir un gran soroll. Pel so van pensar inicialment que la tragèdia havia estat molt més gran del que després va ser.

Imatge d'un guàrdia civil de trànsit.
Han hagut de tallar la carretera durant hores | Guàrdia Civil

En sortir fora van observar els vehicles accidentats i una llarga cua de cotxes que s'anava formant darrere. Alguns baixaven del seu cotxe per ajudar els ferits i un altre feia llum amb el telèfon mòbil perquè els cotxes reduïssin la velocitat. Es van viure escenes de molta solidaritat ciutadana.

El de Granada és el segon accident greu d'autobús en tot just un mes a Andalusia. El 18 de maig, un sinistre a Antequera (Màlaga) es va saldar amb dos morts i diversos ferits. La majoria dels passatgers eren temporers que es dirigien a la recollida de l'all.