Almenys 4 morts en les últimes hores als Alps per diverses allaus

També hi ha un mínim de dues persones desaparegudes. Les fortes nevades dels últims dies han deixat acumulacions de neu molt importants que han elevat al màxim el risc d’allaus

Almenys 4 persones han mort i dues segueixen desaparegudes al llarg de les últimes hores als Alps a causa de les nombroses allaus de neu que s’hi estan registrant. Aquests fenòmens s’estan registrant a les vessants muntanyoses d’Itàlia, Alemanya, Àustria i Suïssa a causa de les fortes nevades de les últimes hores, que han deixat fins a 2 metres de neu nova en algunes ocasions. 

Les allaus de neu també han obligat a retenir durant hores a milers de persones a les estacions d’esquís d’Àustria pel perill de noves esllavissades. De fet, nombrosos pobles han quedat aïllats i algunes carreteres estan tallades a causa de les esllavissades i de la gran quantitat de neu caiguda en pocs dies en aquestes zones.

La població s'afanya per retirar la gran quantitat de neu de les carreters
La població s'afanya per retirar la gran quantitat de neu de les carreters | EFE

 

La xifra de morts podria augmentar

A hores d’ara, encara hi ha dues persones desaparegudes en una de les allaus. Es tracta de dos excursionistes que anaven amb raquetes de neu a la zona d’Abtenau en Tennengau, a la regió de Salzburg. Davant d’aquesta situació i tenint en compte el delicat estat de la neu, es tem que la xifra de morts encara podria augmentar.  També hi ha informacions confoses sobre si hi podria haver més víctimes mortals.

Pel que fa a les víctimes confirmades, dos d’elles són turistes alemanys de 26 i 32 anys que esquiaven fora de pistes i van veure’s sorpresos per una allau de neu a la zona de Vorarlberg, a l’oest del país a la frontera amb Suïssa. Just en aquest punt, un turista suís va sortir de pista mentre feia snowboard i va morir. L’altra víctima és una dona de 43 anys que va quedar atrapada per una allau el 3 de gener a l’est de Suïssa i ha acabat morint el cap de setmana.

Els Alps són un punt de trobada dels amants de l'esquí de tot el món
Els Alps són un punt de trobada dels amants de l'esquí de tot el món | Arxiu

 

Milers d’atrapats i risc molt elevat d’allaus

El nivell d’alerta per allaus és molt alts, especialment a Àustria, on el risc s’eleva al nivell 4 a una escala de 5. Les regions més afectades son les de Baixa Àustria, Salzburg, Estíria, el Tirol i Vorarlberg. Els despreniments de neu de les últimes hores van deixar atrapats uns 12.000 turistes fins diumenge a la tarda a l’estació de Saalbach-Hinterglemm, a Salzburg. 

Les nevades han estat especialment intenses a la cara nord dels Alps, on els gruixos de neu nova arriben en algunes ocasions als dos metres. Inclús a les cotes més altes hi ha fins a 3 metres de neu nova de forma local. Les previsions indiquen que les nevades hi continuaran, cosa que fa pensar en nous allaus.