Imatge d'un grup de set persones fent ràfting per la Noguera Pallaresa

Els Mossos desallotgen un riu on s'hi feia ràfting per una perillosa troballa

És la segona troballa en pocs dies

Nova troballa en menys de 5 dies al Pallars Sobirà. Aquest dissabte, 19 d'agost, els descensos de ràfting es van aturar arran de l'aparició d'un nou artefacte explosiu a la Noguera Pallaresa.

L'artefacte es va trobar al costat del riu, a uns dos quilòmetres de Llavorsí, segons ha pogut informar el Segre. Uns excursionistes que rondaven per la zona van veure l'artefacte i, ràpidament, van alertar els Mossos d'Esquadra, que van enviar membres de la unitat d'explosius Tedax per retirar-lo.

La troballa va produir que les empreses d'esports d'aventura de la zona aturessin les baixades en barques per precaució, cap a les 11:00 hores i van poder reprendre l'activitat una hora i mitja més tard, a les 12:30 h.

«Recollim un artefacte explosiu de la Guerra Civil de la llera del riu al municipi de Llavorsí, en una zona de pràctiques d'esports d'aventura. Recorda, si trobes aquest tipus d'artefactes, no els toquis i contacta amb el 112», ha alertat el cos dels Mossos a través de Twitter.

Aturades en el moment àlgid de la temporada

Aquesta és la segona troballa en pocs dies. Segons ha informat el mitjà esmentat anteriorment, l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà va destacar que la seva prioritat és la seguretat de les persones.

Aquest és el moment àlgid de la temporada de ràfting a la Noguera Pallaresa i són moltes les barques que descendeixen pel riu durant la jornada. Tractant-se d'un dissabte d'agost van ser nombroses les barques que havien baixat abans de la troballa i després de retirar l'explosiu.

Per això, les diferents empreses d'esports d'aventures van aturar l'activitat i, fins que la policia no va returar l'artefacte no la van reprendre. 

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

La troballa podria pertànyer a la Guerra Civil

El Pallars Sobirà va ser un dels escenaris de combats de la Guerra Civil, durant l'any 1938. El terme municipal de Llavorsí va ser un dels escenaris, però resulta complicat saber si l'artefacte portava allà des d'aleshores o hi va arribar arrossegat per les aigües al llarg dels anys. 

Amb tot, el que sí que se sap és que va ser trobat en un punt del curs que només està a la vista a les hores en què el nivell de la Noguera Pallaresa és més baix. 

Cal recordar que dimecres passat, un banyista va trobar una granada de mà de la Guerra Civil a la Noguera Pallaresa, al seu pas per Alós d'Isil. Aquest, però, estava submergida a una profunditat d'1,60 metres i encara portava posada l'anella de seguretat. En aquest cas, els Tedax també la van destruir.