Imatge d'un control dels Mossos d'Esquadra muntat a la sortida de l'AP-7 a Girona.

L'avís dels Mossos sobre la temeritat de molts conductors a Catalunya: «És preocupant»

L'Àrea Regional de Trànsit de Girona assegura que, en comparació amb el 2019, s'han denunciat un 30% més conductors sense permís i un 68% d'afectats per les drogues

Preocupació i sorpresa als Mossos d'Esquadra de Girona. El grup de Trànsit ha detectat un augment «preocupant» de conductors que circulen sene carnet, amb el saldo de punts a zero o que agafen el vehicle sota els efectes de les drogues. El mateix cos de policia hi posa xifres: en comparació amb el 2019, s'han denunciat un 30% més d'infractors que no tenen permís i un 68% de conductors afectats per les drogues.

En aquest sentit, els Mossos també han detectat un increment en les taxes d'alcoholèmia, manifestat en més positius penals —per sobre de 0,60 miligrams d'alcohol en litre de sang—, i un augment generalitzat en la velocitat. Tant un aspecte com l'altre, així com la conducció sota els efectes de les drogues i sense permís, els Mossos els atribueixen a una «efervescència» provocada pel període de restriccions acumulades arran de la pandèmia de la Covid-19.

«Sembla que la gent hagi estat un any reprimida i ara es pensin que tot s'hi val», concreta l'inspector. «El nostre objectiu és la seguretat viària», subratlla l'inspector Joan Costa. «Tot allò que hi va en contra ens preocupa, perquè pot acabar en accident; a l'hora de conduir, cal aplicar el seny i tenir en compte què diu la normativa», conclou.

El cap de l'Àrea Regional de Trànsit: «Cada cop hi ha més desinhibició amb la normativa»

Segons la policia, la progressiva represa de la mobilitat i l'aixecament dels confinaments comarcals i municipals s'ha traduït en un augment d'infraccions a les carreteres gironines. Des de principis d'any els Mossos de Trànsit veuen com les conductes de risc al volant han anat a més, i també la crispació dels infractors en ser enxampats. 
«Cada vegada hi ha més desinhibició respecte a la normativa. Per exemple, ens trobem amb molts avançaments en contínua, canvis bruscos de sentit o maniobres perilloses», explica el cap de l'Àrea Regional de Trànsit (ART), l'inspector Joan Costa. 

En paral·lel, i especialment, el que preocupa als Mossos és la velocitat, que expliquen que cada cop noten més ràpida entre els que sobrepassen els límits. «Abans en vies ràpides o autopistes ens trobàvem amb velocitats d'entre 130 o 145 quilòmetres per hora. Ara, però, hi ha hagut un salt notori, perquè aquesta forquilla ja se situa entre els 170 o els 180», diu l'inspector. Fins i tot, segons explica, es donen casos flagrants en què se supera els 200 quilòmetres per hora.

Conducció sense permís o sota l'efecte de les drogues: augment de casos flagrant

Una altra infracció que ha crescut de manera significativa és la conducció sense permís o amb aquest esgotat o irregular, bé perquè estigui reirat o perquè manqui de punts. Aquest 2021, fins al mes de juny, els Mossos de Girona han posat 267 denúncies per algun d'aquests diversos supòsits. «És un volum notori», assegura l'inspector Joan Costa, de fins a un 30% més aquest mig any respecte del mateix període del 2019.

Si bé és cert, d'altra banda, que es detecten menys positius per taxes prohibides d'alcohol en sang, aquells que són enxampats solen marcar taxes més elevades, segons els Mossos. Si fa dos anys la mitjana es movia entre els 0,36 i els 0,42 mg/l, ara s'ha enfilat i ja se situa entre els 0,50 mg/l i els 0,70. «A més, cada setmana ens trobem amb casos que superen l'1, cosa que no era gens habitual; pràcticament parlem de comes etílics», explica Costa.

Els casos que sí que s'han vist incrementats són els de conducció sota l'efecte de les drogues. A Girona, s'ha passat de 225 casos a 377 respecte del 2019. Això representa un 68% més de casos. I això, precisa el cap de l'Àrea Regional de Trànsit de Girona, tenint en compte que la Covid-19 ha reduït el nombre de lectures que es fan, perquè les mesures de seguretat alenteixen la presa de mostres.

Sant Joan, un escorxador per als infractors

La revetlla de Sant Joan és un exemple concentrat de tot el que el cap de Trànsit dels Mossos de Girona explica. Durant la matinada del 23 al 24 de juny, en dos macrocontrols instal·lats a la demarcació, els Mossos van fer 817 proves, de les quals cap no va acabar amb denúncia. Un total de 794 corresponien a alcoholèmia, la resta, 23, a drogues.

De les lectures d'alcoholèmia, 90 van ser positives administratives. En dotze casos més, els agents van instruir diligències penals per haver superat el límit de 0,60 mg/l. Amb els drogotest, totes les proves que es van fer van acabar en denúncia. A més, les patrulles també van atrapar set conductors que circulaven sense permís.