Els Mossos troben més de 4.000 plantes de marihuana en dues cases a Mataró

Els Mossos han detingut cinc persones però totes ja tornen a ser al carrer | El GEI dels Mossos va assaltar les finques on la banda criminal conreava la marihuana

Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc persones a Mataró que havien muntat dues plantacions de marihuana en dues cases d'una urbanització d'aquest municipi del Maresme amb més de 4.000 plantes.  Tot i que els Mossos imputen els delictes de pertinença a grup criminal, defraudació de fluid elèctric i contra la salut publica en el vessant del tràfic, el jutge titular del Jutjat d'Instrucció Número 4 de Mataró els ha deixat en llibertat. Dos dels detinguts, fins i tot, ni van arribar a passar a disposició i seran citats quan arribi el judici.

Des del mes de setembre que els Mossos de la comissaria de Mataró investigaven aquest grup criminal format per cinc persones d'ençà que van tenir coneixement que en dues cases, molt properes entre elles, d'una urbanització de Mataró podria haver-hi plantacions de marihuana.  Gràcies a les vigilàncies i seguiments es va poder demostrar que realment els ara detinguts es dedicaven al conreu de marihuana en dues grans plantacions d'interior i el jutjat va autoritzar l'entrada i escorcoll de les dues cases.

El GEI assalta les cases on amagaven la marihuana

Amb la col·laboració del  Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos, una unitat d'elit, especialitzada en els assalts en llocs on hi poden haver objectius armats o molt violents, van assaltar les dues cases la matinada del passat 29 de novembre. A l'interior de la casa hi havia dos gossos de raça perillosa i també es tenia coneixement que part del grup es dedicava a la vigilància de la plantació per evitar robatoris i narco assalts i que per tant podien anar armats.

Un agent dels Mossos d'Esquadra al fons d'una de les plantacions de marihuana de Mataró.
Un agent dels Mossos d'Esquadra al fons d'una de les plantacions de marihuana de Mataró. | CME

Amb les cases assegurades i les dues persones que hi havia a l'interior detingudes, els investigadors i la comitiva judicial van entrar a les finques per fer el recompte de la marihuana que el clan tenia en plena producció. Distribuïdes per les diferents habitacions es van localitzar un total de 4.200 plantes de marihuana i 900 euros en metàl·lic.  Els domicilis tenien tota la infraestructura que acompanya el cultiu d'aquest tipus de plantes com són aparells d'aire condicionat, focus, ventiladors i transformadors, i però en finalitzar l'operatiu va quedar tot desmantellat, segons han explicat els Mossos d'Esquadra en una nota de premsa.

Tres detinguts a les rodalies de les cases de la droga

A l'exterior de les dues cases els Mossos d'Esquadra també van detenir tres persones més relacionades amb la plantació. Eren els encarregats de fer les vigilàncies. Els darrers mesos ha crescut molt la guerra entre narcos per fer-se amb plantacions de marihuana, un fet de complicat denunciar, tenint en compte que es tracta de producte il·lícit.

En total, doncs, es van fer cinc detinguts, tres homes i dues dones.  Els homes de 44, 36 i 23 anys tenen de nacionalitat espanyola, polonesa i gambiana respectivament. Les dues dones de 42 i 32 anys i són de nacionalitat espanyola. L'home de 44 anys era el cap de la banda, de qui eren les dues plantacions. Els altres participants del grup s'encarregaven d'altres funcions com ara el manteniment de les plantacions o la vigilància per tal d'evitar qualsevol mena d'intrusió. Tota la marihuana intervinguda pels Mossos s'aproximaria als 100.000 euros al mercat negre i el valor defraudat a la companyia elèctrica de cadascun dels domicilis seria de 30.000 euros, segons Endesa.

Llibertat en càrrecs per tots els detinguts

Dos dels detinguts van quedar en llibertat a l'espera que el jutjat els citi a declarar, la resta va passar a disposició judicial el dissabte 1 de desembre i el jutjat va decretar llibertat amb càrrecs, tot i els molts antecedents que tenen els homes i les dones investigades durant mesos per la policia catalana.