Detingut pels Mossos l'home que va fer pintades gihadistes en un hotel de Salou

Khalid Makran també va anar a la comissaria dels Mossos de Salou, hi va cridar i es va escapar | L'ha localitzat una patrulla de Trànsit a l’AP-7 i ha estat traslladat a la comissaria de Cambrils

Fonts dels Mossos d’Esquadra han confirmat a TarragonaDigital que aquest matí agents de la policia catalana han identificat i retingut a Khalid Makran a l’AP-7. És l’home que des d’ahir a la tarda estava en cerca després d’haver generat dues situacions d’inseguretat relacionades amb el gihadisme en un hotel de Salou i també a la comissaria de la policia catalana a la capital de la Costa Daurada. A la una del migdia ha estat formalment detingut, mentre encara s'està esperant rebre informació per part de la policia holandesa sobre els seus antecedents, segons han confirmat fonts oficials. De moment, imputen a l'home desordres públics i desobediència. No es descarta que puguin imputar a l'home més delictes.

Consignes islamistes en una àrea de servei de l'Hospitalet

Segons ha pogut saber TarragonaDigital, l’home ha estat identificat després d’haver sigut vist a l’Hospitalet de l’Infant, a l’autopista. L'home estava fent sonar el claxon del cotxe mentre cridava consignes islamistes, una treballadora de l'àrea de servei ha avisat els Mossos.  Quan els Mossos, una patrulla de trànsit, han arribat han confirmat que era la persona que s’estava recercant i se l’ha retingut. Acompanyats d'un equip de l'ARRO dels Mossos, l'home ha estat traslladat a la comissaria de Cambrils on finalment ha quedat detingut.

Agents d’Informació ara mateix l’estan interrogant a comissaria per poder esclarir els motius dels seus comportaments estranys i amb vinculacions amb el gihadisme de les darreres hores.  Entre la informació que està en mans de la policia catalana hi ha els antecedents de Makran a Holanda i la seva vinculació amb la tinença il·lícita d'armes.  L’operatiu per identificar i retenir l’home s’ha pogut fer de manera neta sense incidents i sense ferits, segons ha pogut saber aquest mitjà. Makran vesita xandall de color blau amb armilla de color fosc per sobre del xandall i anava sense sabates i amb mitjons blanc. La descripció es similar a la que ahir a la tarda van rebre els agents dels Mossos d’Esquadra, juntament amb la seva fotografia.

Khalid Makran, nascut l’any 1989 i de nacionalitat holandesa, estava instal·lat en un hotel de Salou i en va destrossar l’habitació deixant alguns missatges de caràcter islamista com «Al·là és gran» i «777». Instants més tard, i segons han explicat fonts de la lluita antiterrorista a TarragonaDigital, va entrar a la comissaria de Salou dels Mossos i va fer diverses crides, tot i que encara s’està investigant si relacionades o no amb el gihadisme.  Després de poder recuperar les imatges i confirmar que es tractava de Khalid Makran, un home amb diversos antecedents tot i que cap relacionats amb el terrorisme, es va enviar la foto a tots els agents i es va demanar extremar la seguretat i autoprotecció de patrulles.

En cerca i captura des de diumenge al vespre

A poc a poc es van anant coneixent més detalls de l’home que des d’ahir a les tres de la tarda és un dels més buscats pels Mossos al Camp de Tarragona i a tot Catalunya. Tal com va avançar TarragonaDigital, a les 19.30 h la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra, la unitat que s’encarrega de la lluita antiterrorista, va enviar, per ordre del comissari de guàrdia, una nota interna a tots els agents del cos demanant extremar la seguretat i l’autoprotecció de patrulles i comissaries després d’haver detectat a Salou Khalid Makran. Es tracta d’un home d’interès policial per aquesta comissaria general per les seves vinculacions amb el gihadisme. És un home de nacionalitat holandesa, nascut l’any 1989 i que ja estava al radar dels agents d’Informació.

L'home l'han trobat a l'AP-7 a l'Hospitalet de l'Infant.
L'home l'han trobat a l'AP-7 a l'Hospitalet de l'Infant. | CatalunyaDiari.cat

En la nota interna s’adjuntava la fotografia de l’home i s’ordenava, fins a nova ordre, mantenir l’augment de seguretat en comissaries i també en els patrullatges de carrer per poder repel·lir, en cas que fos necessari, un eventual atac contra la policia. Els Mossos d’Esquadra, com també les altres policies que operen a Catalunya, s’han convertit en objectiu gihadista els darrers anys i són protagonistes de vídeos de propaganda d’Estat Islàmic. En el text intern de la policia catalana es demanava, si es trobava l’home, escorcollar-lo a ell, al vehicle i també als seus possibles acompanyants.

Va entrar a la comissaria dels Mossos de Salou cridant

Khalid Makran, i segons han explicat a TarragonaDigital fonts de la lluita antiterrorista, va entrar a la comissaria de Salou entre el migdia i la tarda d’aquest diumenge 16 de desembre. L’home va entrar a les dependències policials i va fer diverses consignes i va marxar. Ara per ara la policia treballa amb la hipòtesi que no van ser crides gihadistes, tot i que encara no s’ha pogut confirmar. Makran es va escapolir de la comissaria amb un cotxe que també està sent recercat pels Mossos d’Esquadra.

Amb les imatges de seguretat de la comissaria els Mossos van poder identificar l’home, que ja constava entre els arxius de seguiment de la Comissaria General d’Informació de la policia catalana. Sense massa dubte es tractava de Khalid Makran. Va ser llavors, a dos quarts de set de la tarda, que es va emetre l’ordre d’augmentar la protecció de comissaries i patrulles policials.

Aldarulls en un hotel de la zona abans d’entrar a la comissaria

Segons també ha pogut saber TarragonaDigital, Khalid Makran ja havia generat inseguretat, abans de l’episodi de la comissaria, en un hotel de la zona. Segons han explicat fonts de la lluita antiterrorista a aquest mitjà l’home va destrossar l’habitació on s’havia allotjat i hi va deixar missatges, alguns, de caràcter islamista com «Al·là és gran» i «777». En tot cas, la investigació segueix oberta per esclarir realment què va passar en aquesta habitació i les seves intencions reals, tant en la destrossa de l’habitació de l’hotel com també quan va entrar a la comissaria dels Mossos de Salou. Khalid Makran va ser vist per darrer cop a les tres de la tarda a Salou i identificat a les set del matí d'aquest dilluns a l'Hospitalet de l'Infant.