NarcoWhatsApp, la manera que feia servir una banda per vendre cocaïna a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones que aprofitaven aquest servei de missatges per repartir droga per tota la ciutat de Barcelona

Els Mossos van començar a seguir la banda després d'una venda a les Corts.
Els Mossos van començar a seguir la banda després d'una venda a les Corts. | Guillem RS

«'Hola, necessito droga'. Missatge enviat». Així, més o menys, començaven les transaccions de droga que feien els consumidors i una banda de narcos que els Mossos d'Esquadra han desarticulat a Santa Coloma de Gramenet. Aquest primer contacte es feia per WhatsApp i, quan els narcotraficants rebien el missatge, confirmaven que tenien material i acordaven l'hora i la quantitat de droga, fent l'entrega amb cotxe a qualsevol punt de la ciutat de Barcelona.

Teledroga per WhatsApp. No és una modalitat nova, apunten els Mossos, però ara han caigut tres persones, una parella de 42 i 38 anys, de nacionalitat dominicana i veïns de Santa Coloma de Gramenet, i un home de 40 anys, de la mateixa nacionalitat i veí de l'Hospitalet de Llobregat, com a responsables d'aquesta xarxa de venda de droga, sobretot, cocaïna.

Els Mossos van començar a treballar en aquest cas el mes d'agost d'aquest 2018. Va ser a partir d'una actuació policial que va tenir lloc al districte de les Corts, per agents d'aquesta comissaria, i en què es va comissar 1,20 grams de cocaïna a un home que acabava de comprar la substància al carrer. A partir d'aquest fet, els investigadors de la Unitat d'Investigació de la comissaria de les Corts van posar en marxa un dispositiu per determinar si existien més casos de tràfic de drogues com aquest al districte de les Corts i, com a resultat, van detectar fins a tres accions més de compravenda de cocaïna en petites dosis.

Els compradors demanaven la droga per WhatsApp

En els tres casos utilitzaven el mateix modus operandi. La venda de droga, gairebé a la porta de casa dels compradors, es realitzava de la mateixa manera: el consumidor contactava primer amb el venedor a través d'una l'aplicació de missatgeria instantània com el WhatsApp, o bé amb una trucada telefònica, i hi establia un primer contacte. Tot seguit, i a través del mateix sistema, el venedor demanava al comprador la ubicació on havia de fer l'entrega de la substància.

En rebre l'adreça de lliurament, i segons han explicat els Mossos, responia amb el temps d'espera i demanava quina quantitat havia de portar, pregunta a la qual el comprador responia sempre amb unitats, sense detallar la substància ni utilitzar cap paraula clau. Passat el temps d'espera, el comprador sortia al carrer fins que arribava el venedor en cotxe, moment en què realitzaven la compravenda a la via pública.

Els Mossos van establir un dispositiu de vigilància per seguir el cotxe que repartia la droga, i van observar que el vehicle utilitzat per fer les entregues a domicili s'aturava habitualment entre encàrrec i encàrrec davant una perruqueria del districte de Sants, fins i tot quan l'establiment estava tancat al públic. Aprofitava per agafar o deixar droga. De manera paral·lela, la investigació també va permetre a la policia localitzar el domicili del presumpte venedor, a Santa Coloma de Gramenet.

Més de 200 grams de cocaïna i 10.000 euros

Amb totes les proves i indicis al sac, el passat 7 de desembre els investigadors van organitzar, amb autorització judicial, un dispositiu policial per entrar a casa del venedor, el conductor del cotxe, i a la perruqueria de Sants on s'aturava el cotxe. En el pis es van trobar uns 10.000 euros fraccionats, més de 200 grams de cocaïna i un petit laboratori amb estris per fer monodosis.

Per aquest motiu, en les entrades es van detenir tres persones: la parella que vivia a Santa Coloma, la qual s'encarregava de repartir la droga a domicili, i també es va detenir el propietari de la perruqueria de Sants que servia de punt de repartiment. També es va escorcollar el vehicle que s'utilitzava per distribuir la droga, a l'interior del qual s'hi van trobar vuit bossetes de plàstic en forma de llàgrima, utilitzades per introduir-hi la droga venuda.

Els tres detinguts, al carrer

Tot i tenir antecedents i haver provat que eren els encarregats d'aquesta xarxa de distribució de droga, quan els tres dominicans van ser posats a disposició judicial el magistrat en va decretar la llibertat amb càrrecs amb mesures cautelars, com la retirada del passaport.


Comentaris

envia el comentari