Archie nen repte viral

Un nen de 12 anys no desperta després de fer un repte viral i prenen una dura decisió

Una jutgessa ha autoritzat que el desconnectin de la màquina que el manté amb vida

La vida d'Archie Battersbee va acabar de manera tràgica als 12 anys el 7 d'abril passat a casa seva a Southend, a Anglaterra. Els seus pares el van trobar inconscient a terra després d'haver participat en un repte viral. El nen va patir danys irreversibles que el van portar a una mort cerebral.

El cas ha aixecat una gran polèmica després que una jutgessa autoritzés desconnectar el menor de la màquina que el manté viu. La magistrada, recolzada en la valoració dels metges, entén que el menor ja és mort. Tot i això, els pares confien que el petit torni a la vida.

La família ha emprès una batalla judicial per impedir que el seu fill sigui desconnectat els propers dies. Diuen que no es donaran per vençuts i volen demostrar que, en contra del que diuen els metges, el seu fill continua viu. Però ara com ara la justícia es manté ferma en la seva dràstica decisió.

La jutgessa va prendre una decisió

El 7 d'abril passat, la mare d'Archie va trobar el seu fill inconscient a terra amb un lligam al coll. Tot apunta que el menor va voler fer un dels molts reptes virals que corren a internet. El joc se li va anar de les mans i va patir danys cerebrals de molta gravetat.

Archie Battersbee
Els metges diuen que Archie no té activitat cerebral | Cedida

El nen va arribar a l'hospital inconscient i malgrat els esforços dels metges va entrar en un estat de coma profund. La seva situació va empitjorar i el 31 de maig els metges del Royal London Hospital van confirmar la seva mort cerebral. Els advocats de l'hospital van demanar a la jutgessa que prengués una decisió.

Els metges van fer tot tipus de proves al menor i van determinar que no hi ha activitat cerebral. Amb els informes mèdics a la mà, la magistrada va ordenar la interrupció de la teràpia que manté el menor amb vida: «Dono permís perquè els metges deixin de subministrar-li ventilació assistida».

«Les perspectives de recuperació són nul·les»

El 31 de maig, els metges van fer una ressonància magnètica en què no s'apreciava cap activitat cerebral. En termes mèdics, la funció del tronc encefàlic havia cessat de manera irreversible. La magistrada va autoritzar la desconnexió del menor, i ho va raonar de la següent manera.

«Si Archie es manté amb ventilació mecànica, el resultat probable per a ell és una mort sobtada, i les perspectives de recuperació són nul·les. No pot gaudir de la vida i el dany cerebral és irrecuperable. El desavantatge d'una mort tan precipitada és la incapacitat de la seva estimada família per acomiadar-se».

En considerar que la persona ja és pràcticament morta, la justícia pot autoritzar legalment la interrupció del tractament. La diferència entre un coma i una mort cerebral és que aquesta darrera és irreversible. S'han donat casos de persones en coma que tornen a la vida, però mai en casos de mort cerebral.

La mare no es dona per vençuda

Tot i les raons mèdiques i judicials, la família d'Archie recorrerà la decisió perquè la consideren injusta. «Estic destrossada, summament decebuda per la decisió del jutge després de lluitar durant setmanes una batalla legal». Així ho ha expressat la mare, Hollie Dance, en un comunicat.

Archie i la seva mare
La mare d'Archie assegura que lluitarà fins al final | Cedida

«Basar la decisió en una prova de ressonància magnètica i que sigui probable que estigui mort no és suficient. Aquesta ha de ser la primera vegada que algú és declarat 'probablement' mort sobre la base d'una ressonància magnètica». Segons la mare, està «destrossada» i «fotuda» per la decisió.

«El seu cor encara batega», ha afegit, «m'ha agafat la mà i com a mare sé que encara hi és». La mare compta amb el suport d'una organització cristiana i ha assegurat que «fins que sigui la voluntat de Déu no acceptaré que se'n vagi perquè sé de miracles de persones que han tornat».

El cas d'Archie ha servit també per conscienciar de nou sobre el perill dels reptes virals als adolescents. Es tracta de proves extremes que poden conduir els joves a la mort. Els nois i noies no són conscients del perill i ho fan per augmentar-ne la popularitat entre els altres.