Una mare fugint amb els seus fills

25 nenes i joves han estat abusades en soterranis en plena guerra a Ucraïna

Ucraïna denuncia que les dones són un premi de guerra

Cada dia arriben des d'Ucraïna imatges devastadores de civils morts i de ciutats totalment arrasades, amb edificis sent bombardejats contínuament. Tot i això, el país ha advertit sobre un augment considerable de violacions a dones. Denúncia que la violència sexual està sent utilitzada pels soldats russos com una arma de guerra contra les dones.

Aquest dimarts, l'alcalde de Butxa, Anatolii Fedoruk, ha confirmat que l'exèrcit rus ha violat de manera sistemàtica 25 nenes i adolescents d'entre 11 i 14 anys. Les violacions van succeir durant el mes que van estar tancades en un soterrani de la mateixa ciutat.

Un lloc que s'ha convertit en una icona de l'horror després de les atrocitats que s'han produït a la localitat les darreres setmanes. L'alcalde no ha volgut aprofundir el relat per respecte a les víctimes. «Tinc detalls, però no els puc compartir».

Després de les reiterades violacions i els abusos de caràcter sexual, que Rússia continua negant, nou d'aquestes nenes han quedat embarassades. La defensora dels drets humans d'Ucraïna, Lyudmyla Denisova, ha explicat que la intenció de les tropes russes era traumatitzar aquestes joves perquè no volguessin tenir fills en un futur.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski confirmava els fets ahir davant del Parlament lituà. «Hem detectat centenars de violacions de menors, nenes petites i fins i tot un nadó. Fa por parlar d'això ara». Acusava directament l'exèrcit rus de perpetrar «tortures brutals».

Imatge de cadàvers a Ucraïna.
Els Estats Units acusen Rússia de cometre «atrocitats generalitzades» a Ucraïna | Europa Press

Es comprometen a investigar els casos de violència sexual

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha parlat «d'atrocitats generalitzades» en referència al conflicte rus i ho ha qualificat de «genocidi». Per la seva banda, les Nacions Unides s'han compromès a investigar totes les denúncies de violència sexual a Ucraïna.

Denisova ha alertat de les múltiples trucades de socors que reben a través de línies d'ajuda o per canals de missatgeria instantània, com ara Telegram. «Una dona de 25 anys va trucar per dir-nos que la seva germana de 16 va ser violada al carrer davant seu. Va dir que estaven cridant "això els passarà a totes les prostitutes nazis" mentre violaven la seva germana».

Imatge de centenars de cadàvers a Ucraïna.
El Ministeri de Defensa d'Ucraïna ha acusat Rússia de cometre actes de tortura i violència greus contra els civils | Europa Press

Encara no es pot saber la magnitud de la violència sexual que pateixen les dones d'Ucraïna. «És impossible en aquest moment perquè no tothom està disposat a dir-nos què els va passar», explica Denisova. La majoria demanen que reclamen ajuda psicològica, per tant, «no podem registrar-los com a delictes llevat que ens donin el seu testimoni».

La directora executiva de l'ONU Dones, Sima Bahous, que es dedica a la igualtat de gènere ia l'empoderament de les dones, va declarar aquest dilluns davant del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que «cada cop estem escoltant més [denúncies] de violacions i violència sexual. Aquestes acusacions han de ser investigades independentment per garantir justícia».