Amb el pas de les hores comencem a saber més detalls del que va passar dimecres a Peníscola, a la província de Castelló. Per raons que encara s'investiguen, un edifici de tres plantes es va ensorrar i va deixar diverses persones atrapades sota la runa.
En un primer moment es va parlar de dues persones, tot i que finalment han estat tres les afectades. Al cap de poques hores de l'ensorrament, els bombers del Consorci Provincial van aconseguir rescatar una persona amb vida. La mare, però, també va perdre la vida.
Es tracta d'un jove de 26 anys que estava conscient i que va estar cridant perquè els bombers el trobessin. Així, els efectius d'emergències van retirar la runa amb les mans fins que van aconseguir arribar fins al noi i treure'l d'allà amb vida. Es desconeix en quin estat es troba, tot i que les primeres informacions apunten que no està greu.
Carlos Verchill, cap de bombers, ha explicat com va ser el rescat. «Hem intentat que no perdés la consciència. Al principi no teníem contacte visual, només a través del que deia o dels senyals que feia», indicava.
«Finalment l'hem trobat. Estava envoltat de forjats i en una zona molt inestable», ha afegit.
Però hi havia dues persones atrapades sota la runa i cap d'elles donava senyals de vida. Va ser el mateix jove rescatat qui va indicar que a la mateixa planta de l'edifici hi havia dues persones més.
Els gossos que col·laboraven en les tasques de cerca van aconseguir localitzar les dues persones. Una d'elles va ser rescatada després de la mitjanit, però sense vida. La poca informació disponible apunta que es tracta d'un menor, germanastre de la víctima rescatada amb vida hores abans.
«No feia olor de gas ni de cremat»
Un testimoni del succés ha explicat com van ser els primers instants de l'esfondrament. Tomás Alonso és l'amo del restaurant Font Nova, a prop del bloc que es va ensorrar.
Segons ha explicat a TVE, «em van dir que un edifici s'estava esfondrant i vam sortir corrents. Quan vam arribar, s'acabava d'esfondrar. Només hi havia pols, no feia olor de gas ni de cremat ni res, només pols», explicava.
L'home ha afegit que van intentar entrar a l'edifici per a ajudar, però la policia ho va impedir. "Encara queien cornises", assegura l'hostaler.
Les causes encara es desconeixen
En les últimes hores s'han abocat diverses hipòtesis sobre què va poder passar amb l'edifici. Una de les que està agafant més força és la de les pluges que van afectar la zona els dies anteriors. Pel que sembla, l'edifici estava construït just sota una cornisa i les pluges podrien haver afectat els fonaments.
Segons explica '20 Minutos', la construcció s'havia fet basada en murs de càrrega de paral·lels. Un d'aquests murs va cedir i va arrossegar els forjats, que al seu torn van empènyer la resta de murs. Va ser «una espècie de dòmino», afirma el director d'Habitatge que es va desplaçar a la zona.
Així, l'edifici «va anar caient en cascada i molt ràpid». Per sort, el col·lapse va anar precedit de sorolls i esquerdes que van alertar la majoria de veïns. Gairebé tots van aconseguir sortir de l'edifici abans que s'ensorrés.
Tot i així, encara és aviat per confirmar res. L'alcalde de la localitat, Andrés Martínez, insisteix que «no hi ha indici de les causes de l'ensorrament» i demana deixar treballar als tècnics.
Els serveis d'emergències van desallotjar 30 persones que eren als pisos que no es van esfondrar. Se'ls ha reallotjat en hotels de la localitat fins que sigui segur tornar a casa seva o recuperar les seves coses.