Una usuària de Renfe es dirigeix a agafar el tren a l'estació de Manresa. Imatge del 14 de desembre del 2018

Una noia denuncia l'assetjament d'un revisor de Rodalies per parlar català a Vic

Els fets van tenir lloc el passat divendres 21 d'agost

«A mí me hablas en español porque estamos en España». Això és el que li va dir un revisor i un vigilant de la Renfe a una noia segons explica l’afectada. Tal com exposa ElCaso, la noia va ser assetjada per un revisor i vigilant de la Renfe mentre feia el trajecte de la Garriga a Vic de la línia R3 de Rodalies per parlar en català. Concretament, els fets van tenir lloc el divendres 21 d’agost.

En declaracions al citat mitjà, la denunciant assenyala que cada dia quan arriba tard a Vic, pel servei defectuós de la línia R3, demana un bitllet de devolució que fa servir l’endemà per anar a la Garriga. «El revisor em va preguntar per què sempre marcava els bitllets a Vic, insinuant que no pago els viatges. Li vaig explicar el tema de la devolució i aleshores  va ser quan em va dir això de ‘a mí me hablas en español porque estamos en España’».

 

La resposta de la noia

La noia, davant el que li va dir el revisor, va respondre: «Jo en castellà no et parlaré», i explica que es va girar i va seguir amb les seves coses. En un vídeo de l'afectada es pot veure com la noia explica que ella parla en català. Més enllà d'això, el vigilant s'encara amb ella i sense respectar la distància de seguretat aconsellada per la pandèmia del coronavirus.

A continuació, la noia es va quedar per intermediar en una discussió entre un noi africà i el revisor, assegura que es van burlar d’ell.  «Els vaig recriminar que actuessin d’aquesta manera, més en una línia que funciona tant malament com ho fa l’R3» i tot seguit li van tornar a recriminar «que els parlés en espanyol perquè érem a Espanya». Finalment, els vigilants van amenaçar en trucar els Mossos d'Esquadra però la noia va aconseguir marxar.

Fonts de Renfe informen que estan analitzant la transcripció de l’àudio d’un vídeo per conèixer exactament el contingut del diàleg entre la noia i el vigilant. Alhora, investiguen què va succeir abans.