Fotografia i retrat robot de Francois Verove.

Una nota de suïcidi descobreix un assassí en sèrie buscat durant 35 anys

François Verove, un gendarme jubilat, es va treure la vida quan es va veure acorralat per la investigació

Li deien Le Grêle –en català, «el picat de verola»–, però la seva identitat ha estat durant 35 anys el misteri més vell de França. Ara, una notícia de suïcidi d'un expolicia ha posat fi al misteri. L'assassí que va terroritzar París durant anys ja té nom i cognom: François Verove, exgendarme de 59 anys, que ha estat trobat sense vida aquest dimecres al seu domicili, prop de Montpeller.

Verove es va suïcidar després d'assabentar-se que la policia francesa estava cridant a desenes de gendarmes per fer proves d'ADN. Abans de fer-ho va escriure una carta de confessió: ell era Le Grêle, i reconeix que ha estat «un gran criminal que ha comès aquests fets imperdonables en els anys vuitanta i noranta».

A la nota de suïcidi, Verove assegurava ser l'autor de cinc crims entre els 1986 i 1994. També assegurava no haver comès més delictes amb posterioritat.

El suïcidi, la solució per fugir quan es va veure acorralat

Durant tres dècades i mitja, la policia ha buscat desesperadament un assassí en sèrie que, en realitat, era dins del mateix cos. François Verove es va veure acorralat quan la Brigada Criminal va ordenar a desenes de gendarmes lliurar mostres genètiques. Volia comparar-les amb les trobades en els cossos de les víctimes.

Després de molt temps d'investigació infructuosa, van arribar a la conclusió que l'assassí era un membre de la gendarmeria. Va ser llavors quan van ordenar lliurar les mostres d'ADN. Verove, coneixedor que havia arribat el seu final, va decidir tallar en sec la història i suïcidar-se.

L'exgendarme va aparèixer mort a casa amb la carta al costat. La policia va comparar el seu ADN amb el perfil genètic de Le Grêle, i van confirmar una coincidència total. Per fi s'havia revelat el misteri d'aquest assassí en sèrie. 

Fins ara, la policia només comptava amb un retrat robot de l'assassí i rastres genètics trobats en les escenes dels crims. El rostre de Le Grêle era molt particular, perquè estava ple de marques de la verola. Tot i això, sorprenentment, ningú va sospitar mai del gendarme mort.

Le Grêle va cometre cinc crims i sis violacions

Amb la seva confessió i la confirmació científica es tanquen 35 anys d'investigació d'un dels criminals en sèrie més temuts de França. Durant gairebé una dècada, Le Grêle va aplicar la seva llei del terror a la ciutat parisenca. Les seves víctimes i la resta dels parisencs respiren per fi alleujats.

La caça de l'assassí en sèrie va començar el 1986, quan una nena d'onze anys va aparèixer morta en un soterrani de la capital francesa. Les proves forenses van confirmar que havia estat violada i apunyalada. Un testimoni va assegurar haver vist un home picat de verola al lloc del crim.

Així va néixer el mite de Le Grêle, que va arribar a provocar una psicosi a la capital francesa. Durant els anys posteriors se li van atribuir quatre assassinats més i fins a sis violacions. L'autor confés confirma en la seva carta que, efectivament, tots aquests crims van ser obra d'ell mateix.

La caça a l'assassí

La fiscal Laure Beccuau ha publicat un comunicat explicant els detalls de la mort i la confessió de Verove. Segons revela, «tot va portar cap a un sospitós no identificat que havia pogut exercir la professió de gendarme al lloc dels fets, i va permetre aïllar un perfil susceptible de ser l'autor».

En el comunicat afirma que «aquests últims mesos van ser convocats uns 750 gendarmes que havien treballat a la regió en aquells anys. Un d'ells, un home de 59 anys domiciliat al sud de França, va ser convocat per a una audició el 29 de setembre». Dos dies abans de la cita, la dona de François Verove, que ja estava jubilat. va denunciar-ne la desaparició i va aparèixer mort el dia 29.