El nou cap de la Policia Nacional a Catalunya arriba sense cap missatge polític

El comissari José Antonio Togores Guisasola és el nou cap de la Policia Nacional a Catalunya i ho fa amb «il·lusió» i «gran respecte» per la importància de la zona | Cunillera parla de «nova etapa»

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha acollit aquest dimarts, 25 de setembre, la presa de possessió del nou cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, el comissari José Antonio Togores Guisasola, que va ser nomenat fa poques setmanes pel nou ministre de l'Interior espanyol, Grande Marlaska. L'acte, amb la presència de comandaments de la Policia Nacional, representants de Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil i de les forces armades i presidit per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.  Tot i que no hi hagut cap representant del Govern de la Generalitat, ni el conseller de l'Interior, Miquel Buch, ni el director general de la Policia, Andreu Martínez, hi han assistit, però el comissari en cap, Miquel Esquius, sí que ha participat en l'acte.

El nou cap superior ha subratllat que arriba a Catalunya  «il·lusionat i amb un gran respecte per la seva importància tant en l'àmbit econòmic com en el cultural i turístic» i ha mostrat el seu «compromís per mantenir i millorar en tot el possible el nivell de seguretat de Catalunya».

Col·laboració i cooperació amb altres policies

Togores ha ofert el seu «suport, col·laboració i cooperació» a tots els cossos i forces de seguretat, la Judicatura i la Fiscalia, i a la resta d'institucions públiques i privades de Catalunya i de la resta d'Espanya i del món. Ha assegurat que cal millorar la comunicació amb les policies estrangeres i també amb les que operen a Catalunya, com els Mossos i les policies locals.

El nou cap superior de la policia a Catalunya, en un discurs on no ha volgut entrar gens en política, ha destacat la feina del seu antecessor, el comissari principal Sebastián Trapote, i s'ha mostrat convençut que «amb professionalitat, esforç individual i treball en equip aconseguirem mantenir i fins i tot incrementar els excel·lents resultats obtinguts». El nou cap de la Policia Nacional a Catalunya, qui va ser l'encarregat de la gestió dels antiavalots durant el 15-M de Madrid, ha reconegut que està estudiant català. «Bon dia» i «moltes gràcies» han sigut les úniques paraules que ha dit en català durant el seu discurs, però ha avançat que no seran les darreres.

El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, conversant amb el nou cap de la Policia Nacional.
El comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, conversant amb el nou cap de la Policia Nacional. | Guillem RS

 

Després de l'acte el nou cap de la Policia Nacional ha participat en diverses converses a peu dret amb altres caps policials i també amb el comissari en cap dels Mossos, Miquel Esquius, amb qui han estat mantenint una conversa d'uns deu minuts. Tot i que no ha trascendit què han parlat, el cap dels Mossos ha tret el seu mòbil per agendar una trobada amb el nou cap de la Policia Nacional.

Cunillera no surt del mantra del diàleg

El contingut polític l'ha portat la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que ha volgut remarcar que s'obre una «nova etapa» en un moment en què «és més necessària que mai la presència de figures que representin un nou model de gestió de les diferències» i que aixequin la bandera del «diàleg» davant d'aquells que volen «agafar dreceres». La situació «complicada» de Catalunya fa que «sigui necessària la màxima de les capacitats de treball en equip, diàleg i capacitat de resolució de problemes sense acudir a la conflictivitat», ha destacat la delegada.

Cunillera ha anunciat que ha convocat la comissió mixta que presideix ella mateixa en matèria de seguretat pel propvinent 27 de setembre, on serà presentat el nou cap de la Policia Nacional, una reunió que es farà pocs dies abans de la celebració del primer aniversari del Primer d'Octubre.

Esquius i Togores agendant una possible trobada entre els caps de Mossos i Policia Nacional.
Esquius i Togores agendant una possible trobada entre els caps de Mossos i Policia Nacional. | Guillem RS