L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha posat en marxa unes mesures alternatives a les sancions econòmiques per als menors que consumeixin drogues al carrer. A partir d'ara, els joves que siguin denunciats tindran dues opcions: pagar la sanció habitual – que oscil·la entre els 300 i 600 euros – o bé apuntar-se a cinc sessions educatives que es faran des dels serveis socials municipals. El vicealcalde i responsable de Seguretat del consistori, Pere Casellas, ha assegurat que «s'ha augmentat la presencia policial als carrers de la ciutat» però tot i així, durant els darrers cinc mesos, s'han interposat 29 denúncies per consum de drogues. En un dels casos el jove era menor de 14 anys.
Després de registrar un repunt en les denúncies pel consum de drogues a la via pública en menors d'edat, l'àrea de Serveis Socials del consistori i la Guàrdia Urbana han optat per dissenyar una nova eina per revertir aquestes conductes. Quan s'interposava una denuncia a un menor l'havien de pagar subsidiàriament els seus pares, una suma que podia arribar fins als 600 euros en els pitjors casos. A partir d'ara aquells que ho vulguin podran optar per una segona via que els permetrà evitar el pagament si assisteixen a unes sessions terapèutiques-educatives dirigides per professionals.
Es tracta d'un projecte que ja s'està fent en altres ciutats i que compta amb la col·laboració del Departament d'Interior de la Generalitat i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. L'objectiu principal del programa és poder revertir els hàbits de consum dels joves, així com poder reconduir les conductes amb l'ajuda de les mateixes famílies. Els menors que siguin denunciats tindran l'opció d'assistir a aquestes sessions que es faran en un total de cinc jornades. Tres d'elles seran individualitzades amb el jove i dues es faran conjuntament amb els familiars. L'assistència serà obligatòria i, en el cas que es deixi d'anar a alguna de les sessions, es reactivarà la sanció inicial.
Tal com ha explicat el segon tinent d'alcalde i regidor de Serveis Socials, Jesús Quiroga, «al darrere del programa hi haurà una entitat especialitzada en les patologies de consum dels joves». Així doncs, Quiroga creu que pot ser un bon «acompanyament» que ajudi a dimensionar les conseqüències del consum prematur de drogues. «És el moment d'actuar a nivell pedagògic i implicant també les famílies» ha assegurat.
Cada vegada hi ha més casos
Durant els darrers cinc mesos l'ajuntament de Figueres ha detectat 29 casos de menors consumint drogues a la via pública. Ho ha explicat el vicealcalde i responsable de Seguretat, que ha detallat que un dels detinguts «era menor de 14 anys». Casellas ha apuntat que des del setembre «s'ha incrementat molt la presència policial al carrer», tot i que també ha assegurat que el que es necessita en aquests casos «és un treball de resocialització» recordant que les «sancions econòmiques no són la solució».