Onada de baixes mèdiques als Mossos per sumar-se a la vaga de funcionaris del 12-D

La policia catalana no té reconegut el dret a vaga però sectors dels Mossos d'Esquadra promouen una jornada on tothom es quedi a casa, de baixa i sense agafar els telèfons pel dia 12

El dijous negre pels Mossos d'Esquadra a Girona i Terrassa, sumat al divendres de reaccions polítiques amb crisi de Govern inclosa, quan el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha deixat sols als Mossos demanant al conseller de l'Interior, Miquel Buch, que faci canvis urgents a la conselleria, han servit per desfermar encara més la tensió a l'interior del cos.

Els sindicats demanen la dimissió del conseller i actuar judicialment contra els manifestants que van ferir agents a Girona i Terrassa durant els aldarulls per les concentracions de Vox.  Però des de moviments de Mossos, sense la signatura dels sindicats, la protesta vol anar a més.

Els Mossos no tenen dret a vaga

Agents dels Mossos estan impulsant una campanya perquè el nombre més gran possible de policies al·leguin que estan «malalts» per no anar a treballar el propvinent 12 de desembre, dia que està convocada una vaga de funcionaris catalans. Amb la llei a la mà, els mossos no s'hi poden sumar perquè els policies no tenen aquest dret.

Com forces de seguretat, els Mossos no es poden sumar a cap mena de vaga, de manera que oficialment no estan autoritzats a participar en la qual els sindicats majoritaris han convocat per al pròxim 12 de desembre al sector de la funció pública de Catalunya però si causen baixa estarien participant en una vaga encoberta.  Una acció, tot sigui dit, que podria comportar accions legals contra ells si es demostra.

Una vaga encoberta causant baixa pel fred

A través de xats no oficials un grup d'agents està enviant una nota anònima en què animen els seus companys a al·legar motius mèdics per no anar a treballar el dimecres, 12 de desembre. Al text, al qual ha tingut accés CatalunyaDiari, els impulsors reconeixen que els Mossos d'Esquadra no tenen dret a vaga, si bé indiquen que les últimes onades de fred «són molt perilloses» per a la salut i conviden els agents a fer una «campanya de prevenció» el 12 de desembre, coincidint amb la vaga.

«El dia 12, tots a casa i no agafeu els telèfons, companys», ressalta el document que ha corregut com la pólvora, en la qual els promotors d'aquesta iniciativa, sense precedents en la policia catalana, mostren el seu total suport a la vaga. «El virus D-80 ataca amb virulència aquest any. La vacuna no ha estat proporcionada pels responsables de vetllar per la salut dels seus treballadors, és molt probable que aquesta data (el 12-D) un gran nombre de mossos es vegin afectats», insisteix el text.

«Situació insostenible», segons els Mossos

Els promotors d'aquesta mesura creuen que s'ha arribat a una «situació insostenible», en la qual en els últims deu anys no s'ha aplicat cap millora en les seves condicions laborals i encara segueixen pendents de cobrar una paga que els «van robar» el 2012. Caldrà esperar el 12 de desembre, la setmana vinent, per saber quin seguiment ha tingut aquesta vaga encoberta que preparen els Mossos.