Imatge d'una persona detinguda

Operació internacional per atrapar un delinqüent que s'havia fugat d'una presó catalana

L'home va atropellar una motorista mentre fugia dels Mossos després d'haver-se escapat de la presó durant un permís | De nacionalitat xilena, l'acusat va ser trobat al seu país gràcies a la coordinació policial

Operació internacional de la policia catalana per a enxampar un fugitiu de la justícia que va fugir d'una presó mentre gaudia d'un permís penitenciari. En una operació conjunta amb la Policia Nacional, el Grup de Recerca Activa de Fugitius dels Mossos ha detingut a Xile el delinqüent, que tenia un requeriment judicial internacional.

L'home és acusat d’un homicidi en grau de temptativa per haver atropellat, presumptament, a una motorista quan va saltar-se un control policial. Al detingut li constaven un total de 15 antecedents policials per delictes contra el patrimoni, s’havia especialitzat en atracaments a joieries i liderava una banda que actuava amb violència i intimidació, segons els Mossos d'Esquadra.

L'home va atropellar una motorista mentre fugia dels Mossos

Des de l'any 2008, quan es va registrar el primer ingrés a la presó de l'acusat, les seves entrades i sortides dels centres penitenciaris van ser freqüents. En concret, però, els fets pels quals se'l buscava van succeir quan va ser identificat per uns agents dels Mossos. En ser aturats, l'acusat i el seu acompanyant van col·laborar inicialment, però van fugir poc després a gran velocitat.

En aquest intent de fugida, el detingut, conductor del vehicle, va topar amb una moto conduïda per una dona, que a conseqüència de l'impacte va caure a terra davant del vehicle. Tot i això, van continuar amb la seva fugida, van per sobre de la moto i de la seva conductora i li van provocar ferides que van requerir la seva hospitalització urgent.

L'acusat i l'altre individu van abandonar el vehicle, que havien robat dies abans, i van fugir a peu. Les gestions de recerca van permetre localitzar-los i detenir-los pocs dies després durant una operació en què es va desarticular un grup criminal especialitzat en delictes contra el patrimoni.

La coordinació policial ha aconseguit detenir l'home a casa seva, a Xile

Les recerques van començar l'abril de 2019, quan l’home complia una pena de catorze anys per diversos fets i va aprofitar una sortida programada per a no retornar. Des d'aquest moment, donada la seva perillositat i els seus antecedents, es van iniciar les gestions policials per a localitzar-lo.


Les recerques conjuntes dels Mossos i la Policia Nacional van concloure que aquesta persona podria trobar-se al seu país natal, a Xile, encara que inicialment se l'ubicava a França. Una vegada confirmat aquest fet, els contactes i la coordinació amb la Policia de Recerques de Xile i la Interpol de Santiago de Xile, es va poder detenir l'acusat. El fugitiu portava una vida totalment integrada i residia en el domicili de la seva parella, on va ser localitzat i detingut.