L'Operació Vies contra el moviment independentista de Girona es tanca amb 16 detinguts

De manera coordinada, agents de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona i de Madrid han detingut, entre d'altres, a dos alcaldes de la CUP i un fotoperiodista | Se'ls relaciona amb «desordres públics» a les vies de l'AVE el passat 1 d'octubre de 2018

A les sis de la tarda d'aquest dimecres la Policia Nacional ha donat per acabada l'operació Vies que ha servit per detenir a 16 persones de diferents grups independentistes de la comarca del Gironès que, presumptament, van participar en l'ocupació de les vies de l'AVE el passat 1 d'octubre de 2018 per celebrar l'aniversari del referèndum de l'octubre de 2017. La Policia Nacional, segons ha pogut saber 'CatalunyaDiari', va iniciar d'ofici una investigació dels fets en veure un possible delicte de desordres en una infraestructura crítica.

«Desordres públics» en una infraestructura crítica

Quan l'atestat es va judicialitzar, el jutjat número 4 de Girona el va assumir i va demanar poder identificar als autors materials  del presumpte delicte. Tot i que el jutge no n'havia ordenat les detencions, sí que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat que el jutge estava al corrent de l'operatiu que s'ha fet avui  per identificar a les persones que segons la policia havien accedit a les vies de l'AVE.

Des del jutjat s'assegura que és competència de la policia fent aquestes comprovacions d'identitat i que també poden detenir a les persones que calgui. Serà després un jutge qui decideixi si aquesta persona ha d'ingressar a presó o pot ser deixada en llibertat amb càrrecs.

Tot i això, els detinguts de l'operació d'aquest matí de la Policia Nacional a Girona no han arribat a passar a disposició judicial i s'ha deixat la seva detenció sense efecte a l'espera que siguin citats pel jutge que porta el cas quan rebi tota la informació que avui ha recollit i elaborat la Brigada d'Informació de la Policia Nacional sobre els fets del passat 1 d'octubre.

Moment de la sortida d'un dels alcaldes detinguts a la comissaria de Girona | CatalunyaDiari.cat

 

Els detinguts, en llibertat després de passar per comissaria

Abans del migdia la majoria dels detinguts han estat deixats en llibertat. Entre els detinguts del matí hi ha dos alcaldes de la CUP, de  Celrà i de Verges, Daniel Cornellà i Ignasi Sabater, i diversos militants de formacions polítiques de l'esquerra independentista com el CDR de Girona, La Forja i el sindicat d'estudiants SEPC —entre els detinguts  també hi ha un nebot del president Quim Torra. 

A la tarda la Policia Nacional ha detingut a cinc persones més: quatre militants independentistes i un fotoperiodista col·laborador dels mitjans 'La Directa' i 'El Nacional', Carles Palacio. El dia 1 d'octubre de 2018 aquest periodista estava seguint l'ocupació de les vies per diversos mitjans de comunicació. El fotògraf sortia d'un bar del centre de Girona  quan quatre agents de paisà l'han detingut i l'han carregat en un cotxe i ha estat traslladat a la comissaria de Girona.  Està previst que durant el vespre siguin posats en llibertat, tal com també confirma la Policia Nacional  en un comunicat de premsa.

Concentracions en diversos punts de Catalunya

Arreu del país col·lectius independentistes han convocat diverses manifestacions i concentracions davant d'ajuntaments o davant de comissaries de la Policia Nacional. És el cas de Barcelona, a les 20 h s'ha convocat davant de la Prefectura de la Policia, a Via Laietana.