La Guàrdia Civil en ple operatiu antiterrorista a Vilanova i la Geltrú.

Operatiu antiterrorista de la Guàrdia Civil a Vilanova i la Geltrú ara mateix

El cos policial porta tot el matí treballant en l'operació

Operació antiterrorista de la Guàrdia Civil,  posat en marxa aquest matí a Vilanova i la Geltrú, capital de la comarca del Garraf, perquè un individu difonia des del seu domicili propaganda jihadista a través d'Internet.

La Guàrdia Civil ha detingut una persona a Vilanova i la Geltrú, al Garraf, per la seva presumpta participació en la difusió de contingut jihadista a través d'Internet, segons han apuntat fonts del cos.

L'operatiu policial s'ha desplegat aquest dilluns al matí, al barri del Tacó de Vilanova i la Geltrú, on s'estan fent escorcolls. En concret, la presència policial és visible al carrer Fuensanta de la localitat, cantonada amb l'avinguda Vilafranca. Les mateixes fonts han indicat que, de moment, no s'esperen més detencions.

A més, la Guàrdia Civil ha afirmat a 'El Nacional', que l'home detingut aquest matí, no tenia capacitat per dur a terme algun atemptat, encara que difondre propaganda d'aquest tipus també és un delicte.

Operatiu de l'Europol

Un operatiu de l'Europol ha permès retirar 1.124 continguts il·lícits de la plataforma de distribució d'àudios digital SoundCloud. 

El Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) ha coordinat la intervenció de la policia espanyola, la Guàrdia Civil, l'Ertzaintza i els Mossos d'Esquadra, que han treballat conjuntament amb agències policials d'Alemanya, Dinamarca, Hongria, Portugal i el Regne Unit. 

El dispositiu policial es va dur a terme entre el 5 i el 13 de maig amb la voluntat de retirar continguts terroristes i d'extremismes violents d'aquesta plataforma. Entre el material tret de circulació hi ha els 'nasheed', que són càntics editats per Estat Islàmic que encoratgen a cometre atacs terroristes.

Operatiu de l'Europol
Gràcies a l'operatiu es van poder identificar continguts relacionats amb extremistes violents. | ACN

Identificats continguts terroristes

L'operatiu s'ha fet amb la col·laboració de SoundCloud i ha permès identificar continguts relacionats amb extremismes violents que contenien missatges que incitaven a l'acció violenta o que enaltien accions o grups violents.

Aquests dispositius policials internacionals, denominats 'Referral Action Days', són exercicis de col·laboració publicoprivada que pretenen retirar continguts il·lícits d'internet.

I, a més, incidir en l'enfortiment de la cooperació entre l'Europol i les agències policials europees, així com dels proveïdors d'allotjament de continguts digitals, en defensa dels drets fonamentals dels usuaris i consumidors de la xarxa a la Unió Europea.