Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Marta del Castillo

Els pares de Marta del Castillo, a punt de saber la veritat: un nom ho canvia tot

Si 'El Cuco' diu la veritat, podria situar Francisco Javier Delgado al lloc i el moment del crim

El judici que arrencarà demà i conclourà el 9 de juny al Jutjat Penal número 7 de Sevilla ho pot canviar tot. Javier García, àlies 'El Cuco', i la seva mare Rosalía seuen a la banqueta dels acusats per fals testimoni. Una nova oportunitat perquè per fi diguin la veritat.

Els pares de Marta del Castillo mantenen l'esperança que 'El Cuco' digui la veritat en aquest judici. El que passi els propers dies pot capgirar la investigació del crim de la sevillana de 17 anys, assassinada el 2009. 'El Cuco' podria donar el nom que tots tenen en ment.

Es tracta de Francisco Javier Delgado, el germà de Miguel Carcaño, a qui assenyalen com a responsable del que va passar a la vivenda de León XIII. La família de Marta sosté que Miguel Carcaño, que segueix a la presó, va ser només un boc emissari i que el veritable cervell va ser el seu germà Francisco Javier.

'El Cuco' sap tota la veritat

'El Cuco', que era menor quan van passar els fets, va complir condemna per encobriment. Ara torna a la banqueta dels acusats per suposadament haver mentit al judici del cas Marta del Castillo. El judici va acabar amb Miguel Carcaño a la presó i la resta d'investigats absolts.

Muntatge fotogràfic dels pares de Marta del Castillo i la seva filla.
Els pares de Marta del Castillo esperen que 'El Cuco' digui la veritat | CatalunyaDiari

En la seva última versió, Miguel Carcaño sosté que 'El Cuco' sí que va estar al pis de León XIII la nit del 24 de gener. Carcaño, que també declararà durant el judici, assegura que el menor va veure el cadàver de Marta. Segons la seva versió, va abandonar l'immoble quan es va veure amenaçat per Francisco Javier Delgado.

El menor va dir durant el judici que havia tornat aviat a casa, una versió que va ser recolzada per la seva mare Rosalía. No obstant això, hi ha indicis que va mentir i no va ser així. Si al judici que comença demà reconeix que va ser a León XIII i explica el que va veure, podria situar Francisco Javier al lloc del crim.

Podria reobrir-se la investigació

Francisco Javier Delgado va ser investigat pels fets, però absolt de tots els càrrecs per manca de proves. Els pares de Marta del Castillo pensen que ell va ser el cervell de tot el que va passar aquella nit al pis de Miguel. Ara esperen que el judici a 'El Cuco' serveixi per reobrir la investigació.

Miguel Carcaño recolza des de la presó la versió dels pares de Marta. En una carta escrita el 2020, Miguel va canviar per setena vegada la seva versió sobre el que va passar i va assenyalar directament el seu germà com a únic autor del crim. Carcaño ofereix tots els detalls sobre la mort de Marta del Castillo.

Diu que ell i el seu germà van discutir pels diners de la hipoteca del pis de León XIII i que Marta va intentar mediar. Va ser llavors quan, segons la seva versió, Francisco Javier Delgado va colpejar l'adolescent amb la culata d'una pistola. Després hauria organitzat l'ocultació del cadàver.

Creuen que va ser Francisco Javier

En la seva primera versió, Miguel Carcaño va admetre haver matat Marta en colpejar-la amb un cendrer. Va canviar diverses vegades de versió, fins que el 2020 va enviar una carta a la justícia: «ha arribat el moment d'explicar la veritat». Tot i això, l'Audiència de Sevilla es va negar a reobrir la investigació.

El tribunal considera «il·lògica, absurda i increïble» la nova versió de Miguel Carcaño, i es remet a totes les vegades que ha canviat el relat. Però la família de Marta sí que creu a Miguel, i critiquen que en el seu moment no es comprovés la coartada de Francisco Javier. «Tot es va centrar en Miguel», lamenta el pare.

Antonio del Castillo va presentar documents de la hipoteca del pis que podrien donar suport a la nova versió de Carcaño. Sosté que aquell dia al pis hi havia Francisco Javier i la seva xicota, María García Mendaro. Creuen que ella no va ser investigada «per ser la filla d'una dona amb un càrrec polític important».

A punt de saber la veritat

Si 'El Cuco' diu la veritat, s'enfronta a una pena de 2 anys de presó i una indemnització de 10.000 euros. És una raó més que sòlida per pensar que tant ell com la seva mare no diran la veritat. Però si hi ha un gir dels esdeveniments i decideixen trencar el seu silenci, el cas faria un tomb definitiu.

Fotomuntatge de Marta del Castillo i Miguel Carcaño
Miguel Carcaño declararà al judici   | La Noticia Digital

A favor hi ha el fet que uns enregistraments ocults admesos per la justícia demostren que tots dos van mentir. Per tant, 'El Cuco' i la seva mare estan contra les cordes i podrien acabar explicant la veritat. La clau serà saber si 'El Cuco' situa Francisco Javier al lloc i el moment del crim.

La sentència diu que Francisco Javier i la seva xicota van arribar a León XIII quan Miguel ja s'havia desfet del cos. Diverses proves desmuntaven la coartada del sospitós, però van ser rebutjades pel tribunal. El nou judici suposa una nova oportunitat perquè els pares de Marta sàpiguen per fi la veritat.