Fotomuntatge del vaixell 'Ángeles Alvariño' i Tomás Gimeno

«Han passat 200 vegades per sobre de Tomás Gimeno i no l'han vist»

Luis Avial, expert en georadar, confessa que és un miracle que es trobés a la petita Olivia

La recerca de Tomás Gimeno i la seva filla Anna ha tingut en suspens a tota Espanya. Encara que els treballs de recerca van allargar-se durant més de dos mesos, l''Ángeles Alvariño' no va donar més de si. I, segons els experts, arribar a trobar-los era una missió utòpica.

Igual que la Guàrdia Civil, l'expert en georadar Luis Avial opina que «és impossible trobar el cos de Tomás Gimeno. No es pot fer res», ha explicat a 'La Razón'.

Per a l'expert consultat «ha sigut un miracle que es trobés el cos d'Olivia, la pena és que Anna sortís de la borsa abans d'arribar al fons». Actualment, «no té sentit seguir buscant», confessa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El pressupost necessari per reiniciar la recerca de Tomás Gimeno i la seva filla Anna

El perquè de no seguir buscant té un sol motiu, i no és altre que saber del cert que mai apareixeran els cossos de Tomás i Anna. «Es podria intentar contractar una empresa busca-tresors privada noruega o nord-americana, el cost seria inassumible perquè els seus serveis rondarien els 20.000 euros diaris. Qui ho pagaria?», s'ha preguntat Avial.

«Fins ara, els costos els ha assumit l'Estat, com va passar en el cas de José Bretón. Però no poden reclamar-li a ningú el pagament perquè Tomás és mort. En el cas de Bretón tampoc va poder recuperar-lo perquè el pare de Ruth i José es va declarar insolvent», ha recordat en l'esmentada entrevista.

Més enllà del tema econòmic, hi ha un altre motiu per a desistir en la recerca dels cossos. Segons el testimoni d'Avial, una àncora és més fàcil de trobar que un ésser humà. «Els pesos són tan petits que poden ser confosos amb un peix gran o un dofí, per exemple».

A més, «amb tan poc llast, tinc els meus dubtes que el cos hagués arribat al fons. Però si així hagués estat, amb els gasos provocats per la descomposició del cos, s'hauria elevat i mogut del lloc original. Hi hauria quedat a dues aigües, sense arribar a la superfície i si hagués arribat a dalt, hauria aparegut ja», explica.

També considera que hauria estat temporal aquesta pujada a la superfície. «En desaparèixer els gasos hauria tornat a enfonsar-se, estaria a mercè dels corrents i a 30 quilòmetres o 80 en direcció a Amèrica. Només un vaixell pesquer ho podria haver vist de casualitat si hagués arribat a la superfície».

L'expert en georadar té clar que «el vaixell ha passat per sobre del seu cos 200 vegades, perquè va rastrejar tota la zona. Si era a dues aigües, era impossible detectar-lo. El senyal podia haver-li confós amb qualsevol altra cosa», revelava.

«El que es va parlar que havia fugit a Haití és impossible, i la Guàrdia Civil ho sabia»

L'entrevistat no dubta del que li ha pogut ocórrer al de Tenerife i descarta una teoria de la qual es va parlar en el seu moment. «Tot això que havia fugit en un vaixell a Haití és impossible, i la Guàrdia Civil ho sabia», aclareix.

«Cap dels sistemes de vigilància marítima ni els de telefonia van detectar cap embarcació prop de la de Gimeno en cap dels seus recorreguts durant la seva estada al mar. Està descartat al cent per cent que escapés», prossegueix.

Alhora, es pregunta el següent: «Qui pot ajudar a algú a escapar per 50.000 euros? Com refarà la seva vida sense diners?». «Com pagaria una operació de cirurgia estètica per canviar d'aspecte i no ser descobert? Això només està a l'abast de gent com Pablo Escobar», sentència.

Finalment, Avial considera que hi havia una manera d'aproximar-se més a la zona on es troba el cos de Tomás. «Al principi, haurien d'haver llançat un porc del seu pes i amb el mateix llast, lligat amb un fil de niló i una sonoboia».

«Així, en 15 o 20 dies haurien pogut comprovar si va arribar a baixar fins al fons, o si va quedar a mercè d'algun corrent. Així haurien pogut delimitar més la recerca i podria haver ajudat», conclou la seva exposició a 'La Razón'.