Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Porta de la Fiscalia Superior de Catalunya a Barcelona, atacada pel CDR.

Sense patrulles dels Mossos per l’activació del dispositiu Toga per vigilar els jutjats

Algunes comissaries del país s'han quedat sense efectius després de les ordres del TSJC d'haver de protegir durant 24 hores les seus judicials de tot el país

Els Mossos d'Esquadra han de protegir des d'aquesta nit, en un increment del dispositiu Toga —que ja s'havia activat però que la judicatura ha demanat ampliar, arran dels darrers incidents contra seus judicials a Catalunya—, tots els jutjats de tots els partits judicials de Catalunya per evitar nous sabotatges. A més, també totes les seus dels organismes superiors com les audiències provincials i la Fiscalia Superior.

Des de diversos sindicats dels Mossos, com SAP i USPAC, han denunciat que aquest dispositiu que ha ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha deixat sota mínims les comissaries d'arreu del territori. Han criticat les ordres del TSJC que demana que hi hagi vigilància permanent i estable les 24 hores del dia a totes les seus judicials a Catalunya. Segons els sindicats dels Mossos no és només una càrrega de treball sinó que també fa que algunes comissaries hagin de tancar alguns dels seus serveis, com l'atenció als ciutadans, o que no hi hagi patrulles al carrer.

Comissaries sense patrulles pel dispositiu Toga

Els sindicats dels Mossos asseguren que el problema no és nou i que moltes de les zones de Catalunya ja han patit els darrers anys una falta d'efectius però que ara s'agreuja havent de tenir una patrulla vigilant els jutjats de Catalunya durant les 24 hores del dia. Des d'USPAC s'assegura que amb aquest operatiu, retirant més patrulles del carrer —a Catalunya hi ha 49 partits judicials— no es pot donar un bon servei a la ciutadania donant una resposta ràpida i efectiva a les emergències que es generen cada dia a les comarques de Catalunya. 

Els sindicats asseguren que no volen donar dades concretes per evitar posar en risc la seguretat dels agents i de la societat en general però asseguren que amb l'aplicació d'aquest nou dispositiu s'han retirat serveis de prevenció d'algunes comarques i punts del país i alguns comissaries s'han quedat sense patrulles de nit. Pels representants dels Mossos aquesta falta d'efectius és per culpa, també, d'una mala planificació dels responsables del departament d'Interior i de la prohibició, durant els darrers anys, de fer noves promocions d'agents de la policia catalana.

Atacs contra la Fiscalia i els jutjats catalans

El dispositiu Toga dels Mossos s'ha activat en fase alta després dels darrers incidents que grups de CDR han fet contra les seus judicials a Catalunya. El passat divendres un grup de persones van atacar la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya amb ous, pintura i fruites. Aquest dilluns la majoria de jutjats de Catalunya es van despertar amb fem a les portes en una acció reivindicada pels CDR sota el lema «justícia de merda».