Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pau Zaragoza Ripoll.

Pau, el mestre que se'n va anar a veure món i ha aparegut mort d'una forma estranya

Pau Zaragoza Ripoll va demanar una excedència per recórrer Centreamèrica i ha perdut la vida a Guatemala

Pau Zaragoza, de 34 anys i mestre de professió, ha perdut la vida a nou mil quilòmetres de distància de casa seva a Sant Mateu, Castelló. Concretament a Guatemala, on va ser trobat mort, penjat d'un arbre i amb signes de violència. La policia ho investiga com un cas d'assassinat.

Pau havia demanat una excedència a l'escola on treballava per viatjar per Centreamèrica. Per raons que encara es desconeixen, va acabar mort al tranquil poble rural de Las Canoas de San Andrés, a Sololá (al sud del país). Les autoritats gestionen ara la repatriació del cos.

La tragèdia ha causat una gran commoció a Sant Mateu, i en general, a la comarca del Baix Maestrat i a la província de Castelló. El cas està en mans de la policia guatemalenca i s'està investigant com a un probable crim. Però desconeixen què podia motivar que aquest mestre acabés penjat d'un arbre.

La troballa del cos

De moment se sap què va passar hores abans que una veïna trobés el cos d'aquest jove sense vida. Va ser dilluns al matí, quan una dona que viu en aquest poble va sortir de la casa per dirigir-se al bany. Cal matisar que en aquest poble els serveis sanitaris són fora de l'habitatge.

En aquest recorregut, la dona va advertir la presència d'alguna cosa estranya i va descobrir el cos d'un home penjat d'un arbre. Va avisar els líders de la comunitat, que van donar l'alerta a la policia. Quan els agents van arribar el noi ja era mort, així que van tancar la zona i van mobilitzar el forense.

En una primera observació van veure que el cos estava nu i amb signes de violència als braços i a les cames. A escassos metres hi havia la documentació, que va permetre identificar l'home mort. Els agents van veure que era un home estranger, de nacionalitat espanyola.

Què se sap per ara

Segons les primeres indagacions, el jove portava mort poques hores quan van trobar el cadàver. Tenia sang als braços i les cames i signes evidents que havia patit una mort violenta. Tot i això, desconeixen quina vinculació hi podria haver entre Pau i els seus assassins.

La matinada anterior, els veïns reporten que van escoltar molts lladrucs de gos. Creuen que va ser llavors quan van abandonar el cos sense vida del professor, que va ser trobat l'endemà. Els habitants del poble lamenten que algú estigui intentant tacar la bona imatge de la comunitat.

Els veïns continuen en xoc, ja que segons l'algutzir «no havia passat mai una cosa així a la nostra comunitat». Defensen que es tracta d'un poble tranquil i pacífic habitat per agricultors honrats. La presència de la policia va alterar la seva calma, ja que van estar hores prenent proves al lloc.

Perfil de la víctima

Pau Zaragoza Ripoll era professor d'educació física al Colegio Rural Agrupado La Bardissa, a Rossell i la Pobla de Benifassà. Era docent itinerant a l'escola rural, però havia decidit prendre's un any sabàtic. Va demanar una excedència, va agafar la motxilla i se'n va anar a viatjar per Centreamèrica.

Pau era un jove amb inquietuds i molt místic, i va marxar el mes d'octubre passat amb la intenció de reincorporar-se a la feina el curs que ve. Feia cinc mesos que era a la zona quan el va sorprendre la mort de forma tràgica diumenge passat. «Sempre tenia un somriure a la cara», recorden els companys.

Foto de Pau Zaragoza Ripoll.
Pau Zaragoza era una persona sociable i extravertida. | Cedida
 

A Pau li agradava passar el temps acompanyat dels seus amics, era una persona molt social i solia organitzar 'raves' a la seva localitat. També va col·laborar al rodatge d'un curtmetratge fa uns anys, i va participar en el festival de curts de la diputació. Era un noi amb moltes ganes d'aprendre, i molt creatiu.

Ho estan investigant

El cas està en mans de la unitat de recerca criminal de la policia guatemalenca. De moment no gosen donar una hipòtesi, i han demanat deixar treballar els forenses per tenir una primera aproximació. L'autòpsia revelarà la causa de la mort i alguns detalls que poden fer avançar la investigació.

El fet que el cos presentés cops i tingués sang fa pensar en un possible assassinat. Però desconeixen si la víctima va ser escollida a l'atzar o Pau coneixia les persones van posar fi a la seva vida. El robatori podria ser una de les hipòtesis plausibles, encara que de moment no hi ha res confirmat.

A prop del lloc de la troballa hi ha un centre de meditació molt freqüentat per estrangers. Inicialment es va pensar que el Pau podria haver estat allà, però a la comunitat neguen que hi hagi desapareguts. Mentrestant, el ministeri d'Afers Estrangers espanyol ha confirmat que investigaran els fets a Guatemala.