Muntatge dels cosins Pedro i Sebastián

Pedro i Sebastián, els cosins que han mort junts a prop de Catalunya: 19 i 24 anys

Juan Sebastián es va llançar a l'aigua per salvar Pedro José, però tots dos es van acabar ofegant

Escenes de molt dolor i la mateixa estupefacció que segueix envaint la família Ochoa aquests dies. Això és el que es va viure ahir a l'església de la Mare de Déu de les Neus a Calp (Alacant). Enterraven Pedro José i Juan Sebastián, dos cosins de 19 i 24 anys morts de manera tràgica.

Pedro i Sebastián, cosins germans i amics inseparables, van morir ofegats diumenge passat al Penyal d'Ifac. Els seus familiars i amics es van concentrar ahir per donar-los l'últim adeu entre llàgrimes i molt de dolor. Especialment afectats estaven els seus pares, que encara no assimilen els fets.

«Inseparables», així és com definien ahir aquests dos cosins morts en el tràgic succés. A més dels seus lligams de sang, els unia una gran amistat i l'afició a patinar, i allà on anaven els acompanyava sempre el seu monopatí. «Sempre somreien, en això també s'assemblaven molt», explica el seu entorn.

La tragèdia de Pedro i Sebastián

Diumenge passat, a les quatre de la tarda, Pedro, el més jove de tots dos, es va llançar al mar des de la Roca Plana. Es tracta d'un trampolí natural de dos metres, als peus del Penyal d'Ifac, molt freqüentat pels turistes. Tot i que no hi havia mala mar, el jove va tenir problemes.

Muntatge dels cosins morts
Dol a Calp per la mort de Pedro i Sebastián | Catalunya Diari

El fort corrent li va impedir tornar a la riba i va ser empassat pel mar. Dos dels seus cosins que es trobaven allà en aquell moment no van dubtar a llançar-se a l'aigua. No van poder fer res per ell, però un també va ser arrossegat pel corrent mentre que l'altre va poder sortir amb dificultats.

Els serveis d'emergència van anar immediatament al lloc i van posar en marxa un dispositiu de cerca per trobar Pedro i Sebastián. Voluntaris de la Creu Roja i un equip de psicòlegs van atendre els familiars al lloc. L'agònica recerca es va estendre durant hores, amb un tràgic desenllaç.

La troballa dels cossos

Durant la nit van rescatar el cos sense vida de Pedro, amb prou feines a 50 metres d'on havia saltat hores abans. Les tasques de rescat es van suspendre fins a l'endemà per la manca de visibilitat. Al matí va aparèixer el cadàver de Sebastià, a la mateixa zona que el cos del seu cosí germà.

 

Segons relaten els familiars, «Sebastián es va llençar per intentar salvar Pedro, i quan es va adonar que no podia fer per ell es va quedar sense forces i es va ofegar». Les altres dues persones que es van llançar al mar estan destrossades, «perquè es culpen dels fets. No poden dormir, i es passen el dia plorant».

Fonts de l'entorn asseguren que els joves estan trencats de dolor i que necessitaran ajuda per poder superar-lo. És la mateixa sensació que envaeix l'entorn familiar de les víctimes, que encara no han pogut assimilar el trauma. Ahir van destacar i van agrair la tasca dels equips de salvament.

Cosins d'origen colombià

Pedro José Ochoa i Juan Sebastián Ochoa van néixer a Colòmbia. Pedro, el més petit, va arribar fa uns mesos a Calp on ja vivien els seus pares. En canvi, Sebastián vivia al poble des de petit i era molt conegut per haver treballat de cambrer en hotels del litoral.

Pedro s'havia adaptat molt bé i era voluntari de la Creu Roja, una entitat on podia expressar el seu esperit solidari. La localitat s'ha bolcat amb la família després de la tragèdia. El consistori va declarar tres dies de dol i s'ha fet càrrec dels tràmits del funeral.

Equips d'emergència al lloc dels fets
Equips d'emergència al lloc dels fets | Cedida

L'alcaldessa, Ana Sala, i l'edil Domingo Sánchez, els van acompanyar durant les agòniques hores de recerca. També van anar ahir al funeral, on es van viure escenes de molt de dolor. La família ha tingut el suport de la comunitat colombiana i els veïns de Calp en aquestes hores amargues.

La família Ochoa ha agraït públicament la Guàrdia Civil, la Policia Local i la Creu Roja de Calp i d'Altea. També a Protecció Civil, a Salvament Marítim i als GEAS de la Creu Roja. Tots ells van participar en un intens dispositiu per trobar els nois com més aviat millor.