Demanen 18 anys de presó per un barceloní que va tenir sexe amb una noia de 14

La menor assegura que va ser consentit | La mare de la menor va denunciar el Marc, un noi de 24 anys del Poble-Sec, després de saber que havia tingut sexe amb la noia en dues ocasions

El Marc i l'Anna (nom fictici) es coneixien des de feia anys, anaven junts a una coral del Poble-Sec de Barcelona i els dos es van anar convertint en bons amics i d'aquí, a alguna cosa més. No van arribar a ser parella, però els dos passaven hores junts i a poc a poc va anar apareixent un sentiment més fort. Ell tenia 24 anys i ella 14. De la relació d'amistat es va passar a una relació sentimental, tot i que els dos coincideixen que no van arribar mai a ser parella formal.

Segons la noia i la mare d'ella, qui va denunciar el Marc, van mantenir relacions sexuals dues vegades,  sempre amb el consentiment d'ella i amb preservatiu, però  ara s'enfronta a una petició de pena per part de la Fiscalia de 18 anys de presó per un presumpte delicte d'abús sexual a menors de 16 anys. Avui, 24 d'octubre, s'ha celebrat el judici a l'Audiència Provincial de Barcelona.

Va ser el desembre de 2016 que el Marc va demanar permís a la mare de l'Anna per poder tenir una relació amb la seva filla, que encara tenia menys de 16 anys, l'edat legal per tenir relacions sexuals.  La mare va dir que no i va prohibir a la filla tornar-se a veure amb aquell noi que feia anys que coneixia.  Però ni la seva filla ni ell li van fer cas i es van seguir veient.

Trobades d'amagat a casa de la mare d'ella

Es trobaven a casa de la mare d'ella i segons la menor d'edat, i sempre amb consentiment per part d'ella, van mantenir relacions sexuals a principis del mes de maig de 2017, un cop, i a finals del mateix mes, un altre cop. Va ser llavors quan la mare ho va descobrir i va denunciar el noi als Mossos d'Esquadra. 

També va aportar converses que els dos joves havien mantingut per WhatsApp dies anteriors i que va ser com ella es va assabentar que la seva filla i el Marc se seguien veient i que havien mantingut relacions sexuals dues vegades. En les converses, de temàtica sexual, els dos parlaven de les seves trobades. «Jugàvem», ha assegurat ell a preguntes del Fiscal.  La defensa ha assegurat que era la menor qui iniciava les converses.

El jove nega haver tingut relacions sexuals amb la menor

Tot i que Marc, a preguntes del fiscal i del seu advocat, ha assegurat que no va mantenir relacions sexuals amb la noia —era part de l'estratègia de la defensa—, la menor d'edat ha confirmat que sí. Durant el judici han declarat els tres; la mare, la noia i el noi. La mare ha explicat que fins i tot es van haver de canviar de barri per evitar que el Marc anés a casa d'ells quan ella anava a treballar, però que es van seguir veient, ja que la menor informava el jove quan estava sola a casa. L'Anna ha seguit insistint avui en dia que les relacions sexuals que van tenir van ser amb consentiment i que ella tenia intenció de mantenir una relació de parella amb el noi, encara que la seva mare li hagués prohibit.

Després de la denúncia davant dels Mossos, la mare va retirar el mòbil a la filla i els dos joves van decidir no tornar a parlar i distanciar-se. L'Anna ha assegurat davant del jutge que va ser ell qui va decidir deixar la relació «per no complicar-ho més». Ara el cas ha arribat a judici i la Fiscalia demana 18 anys de presó pel noi, 9 per cada cop que van mantenir relacions sexuals, que pel Ministeri Fiscal són dos presumptes delictes d'abús a menors  amb penetració vaginal a menors de 16 anys.

La defensa prefereix negar els fets que eximir «consentiment lliure»

Segons el Codi Penal, a un acusat de mantenir relacions sexuals amb una persona menor de 16 anys i fer-ho amb la introducció d'un membre corporal al cos de la menor se li pot sol·licitar una pena d'entre 8 i 12 anys.  La llei no preveu que la menor pugui consentir mantenir relacions sexuals fins a superar els 16 anys, però el codi penal, en el mateix article, el 183 quatre, sí que apunta que «el consentiment lliure del menor de setze anys exclourà la responsabilitat penal pels delictes que preveu aquest capítol si l'autor és una persona propera al menor per edat i grau de desenvolupament o maduresa».

De totes maneres, l'advocat del Marc no ha citat aquest article en la seva defensa, tot i que la menor ha assegurat haver consentit lliurement les relacions, i només ha volgut manifestar que el seu patrocinat no havia mantingut relacions amb la noia menor d'edat i que és possible que ella menteixi pels diferents canvis de versió que ha anat fent dels fets durant la instrucció policial i judicial dels fets.  La sala ha donat el cas vist per sentència.