Pedro Alfonso, Perico

Perico, el guàrdia civil mort en acte de servei el dia que se n'anava de vacances

El tinent coronel tenia 50 anys, estava casat i tenia dues filles

Pedro Alfonso Casado, àlies Perico, tenia set creus al mèrit i 25 anys de brillant carrera a la Guàrdia Civil. Divendres passat havia d'agafar les vacances després d'un any de treball dur com a cap de la unitat d'elit. Però el destí tenia preparat un gir cruel.

Perico, de 50 anys, casat i pare de dues filles, va decidir posposar les vacances després de rebre una trucada. Un home havia matat un altre i s'havia atrinxerat amb un ostatge en un edifici a Santovenia del Pisuerga (Valladolid). Un cop més, va posar el sentit del deure per sobre de la resta.

Així era aquest guàrdia civil que comptava amb nombroses gestes. Com a cap de la Unitat Especial dIntervenció estava acostumat a situacions de màxim risc. Però tot es va truncar divendres, en creuar-se amb El Chiqui.

El seu últim servei

Divendres, la biografia de Casado es va creuar amb la de Pablo Antonio Santamaría, un toxicòman anomenat El Chiqui. Hores abans, El Chiqui havia protagonitzat una baralla durant la qual va matar el seu amic de la infància. Dionisio, de 45 anys, va rebre un tret mortal.

Pedro Alfonso
Pedro Alfonso era un guàrdia civil molt valorat | Guàrdia Civil

L'agressor va escapar del lloc del crim i es va refugiar en un altre habitatge prenent com a ostatge el seu gendre. Va ser llavors quan van demanar reforços a la unitat que dirigeix Casado, per entaular una negociació. La guàrdia civil va desallotjar la zona i va començar a parlar amb l'home perquè s'entregués.

De matinada, Pedro Alfonso va sortir de la base Valdemoro en direcció a Santovènia amb els seus homes. Van aconseguir parlar amb el segrestador per telèfon i a través de la porta. Perico, com a cap de la unitat, es va posar al capdavant de la comitiva negociadora i llavors va passar la tragèdia.

Una bala perduda

Feia prop d'una hora i quart que era a l'escenari del crim quan El Chiqui va disparar a través de la porta. La bala va travessar la porta i el casc de Perico, i va impactar al cap. Eren les 08:45 quan l'experimentat guàrdia civil queia a terra després de vint-i-cinc anys en les situacions més perilloses.

Va ser traslladat amb vida a l'Hospital Clínic de Valladolid i operat d'urgència. Va superar les 48 primeres hores. i això segons els metges era un bon senyal malgrat el seu estat crític. Després de quatre dies lluitant per la seva vida va entrar en una fase irreversible, fins que ahir van anunciar la seva mort.

Pedro Alfonso Casado va morir en acte de servei, però encara li quedava un últim gest de generositat. La família va decidir donar els òrgans del guàrdia civil mort, i gràcies a això es podran salvar noves vides. Els seus companys van aconseguir la seva comesa i van aconseguir que el segrestador s'entregués.

25 anys després

Un caprici del destí va voler que l'agent Casado rebés el tret al cap el mateix dia que 25 anys enrere van alliberar Ortega Lara. Pedro Alfonso Casado va néixer a Vitòria, però es va criar a Sahagún, a la província de Lleó. Era orfe del cos, ja que el seu pare també va ser guàrdia civil.

Es va llicenciar com a guàrdia civil a l'Acadèmia de Saragossa seguint els passos del seu pare i l'any següent va entrar als Grups d'Acció Rural (GAR). Però el seu destí era acabar a la Unitat Especial d'Intervenció. Es tracta del grup encarregat de les missions més perilloses.

Muntatge de Pedro Alfonso
Pedro Alfonso Casado, el guàrdia civil mort | Cedida

Especialistes en alliberament d'ostatges i detenció de terroristes estan acostumats a tractar amb persones així. Casado va ser nomenat tinent coronel el 2016, i va passar a liderar la unitat d'elit pel seu treball i dedicació. Compaginava la feina amb la vida familiar.

Medalla a títol pòstum

La notícia de la mort de Perico ha causat una gran consternació al cos de la Benemèrita. D'ell diuen que «gaudia amb la seva gent de la unitat» i que «era un més a l'hora de prestar algun servei». El recorden fumant el seu cigarret el dia de la patrona, «ple de felicitat i orgull».

Personalitats de la política han lamentat la seva pèrdua i han destacat la seva figura. Com el president del Govern, Pedro Sánchez, que ha fet una abraçada a la família i als companys del guàrdia civil. També el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha tingut paraules d'elogi.

El tinent coronel Pedro Alfonso Casado rebrà a títol pòstum la medalla de la Guàrdia Civil. És una condecoració que premia la valentia, la professionalitat i el lliurament al servei. Qualitats que reunia Perico, l'agent que ara hauria d'estar de vacances amb la família.