Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge dels llençols d'un llit i l'edifici on vivien pilar i la seva mare

Pilar ha viscut durant mesos amb la seva mare morta: la trista història que hi ha darrere

Pilar Salgado va perdre el seu pare i el seu germà en estranyes circumstàncies i va denunciar la seva mare per segrest

A l'última reunió del número 3 del carrer Caldas de Reis, a Vigo, els veïns es van queixar de la mala olor que feia la segona planta. I això va donar lloc a una troballa molt macabre. Pilar Salgado, de 57 anys, feia mesos que vivia amb el cadàver de la seva mare, Sara Rodríguez, de 91.

Des de Nadal, els veïns notaven una pudor que amb els dies havia anat pujant d'intensitat. Divendres passat, una patrulla de la policia local va entrar al pis i va trobar el cadàver putrefacte d'una dona gran al llit. I hi havia una cosa encara més inquietant: la filla estava convençuda que la seva mare seguia viva.

El lloc dels fets és un bloc de dotze pisos a la zona de Coia, a Vigo. Darrere d'aquest cas s'amaga una desgràcia familiar, amb una denúncia i dues morts tràgiques. Els veïns asseguren que Pilar té problemes mentals, i els serveis socials s'han fet càrrec de la situació.

Coberta fins al cap

Sara era al llit coberta amb un llençol i una manta, només amb el cap visible i envoltat de llimones. Segons els veïns, de l'immoble sortia «una olor insuportable» quan Pilar va obrir la porta a la policia. Alguns van presenciar aquest moment tan terrible, i asseguren que no ho oblidaran mai.

Fotomuntatge del lloc dels fets i mapa
L'edifici on van trobar la dona morta és al barri de Coia, a Vigo | Cedida

Quan els agents van entrar al pis i van trobar el cadàver de Sara, la seva filla, Pilar, va assegurar que la seva mare es trobava malament per unes crestes en mal estat que s'havia menjat. De fet, la dona havia estat alimentant el cadàver durant dies. Realment creia que la seva mare seguia amb vida.

«No té estudis i mai ha treballat. Tothom sabia que tenia algun problema». És el retrat de Pilar que en fan els veïns de l'edifici, que encara estan esgarrifats pel que ha passat. Des de divendres, Pilar està ingressada a la unitat de psiquiatria de l'hospital Álvaro Cunqueiro, i allà romandrà per ordre del jutge instructor.

Dos mesos morta

Els veïns feia setmanes que suportaven la mala olor, però no podien fer res perquè Pilar no obria la porta a ningú. Pensaven que podia ser algun animal mort, però mai van imaginar-se el que de debò s'amagava darrere de la porta. Els agents la van tirar a terra d'una puntada de peu quan van sentir la forta pudor.

A més, a la gent de l'edifici els va estranyar veure la filla sola pel carrer, ja que les dues dones sempre anaven juntes. Pilar tampoc va fer cas dels veïns de sota quan li van dir que tenien goteres i que procedien del seu pis. Calculen que la seva mare va morir a principis de desembre i que des de llavors Pilar va continuar fent vida normal a l'immoble.

L'única família que els quedava era la dona del germà de Pilar, una venedora de flors que feia temps que no les veia. L'autòpsia conclou que Sara va morir per causes naturals, fa aproximadament dos mesos. El cas està a les mans del jutjat de família, però amb intervenció dels serveis socials.

La trista història que hi ha darrere

No era la primera vegada que la policia acudia al pis on es va produir aquest fet tan macabre. L'agost del 1999, una patrulla es va haver de personar a l'immoble perquè Pilar cridava des de la finestra que la seva mare l'havia segrestat i que el seu padrastre li pegava. Aleshores tenia 34 anys, i una veïna li donava menjar amb el pal d'una escombra.

Captura de la notícia publicada el 1999 sobre el fals segrest de Pilar Salgado
Notícia a la premsa local del que va passar el 1999 | La Voz de Galicia

Mare i filla tenien mala relació des que la mare va començar a sortir amb un altre home després de perdre el marit. Pilar assegurava que aquell home la maltractava, i tant Sara com la seva nova parella van ser detinguts per la policia. Aleshores aquesta va explicar que la seva filla tenia trastorns mentals, i va acabar sortint en llibertat.

La noia va manifestar que la seva mare la tenia tancada a la seva habitació i que no li donava menjar ni res per a la higiene personal. Després d'aquest succés, Pilar va tornar al domicili familiar, i ella i la seva mare van pactar no discutir més i millorar la convivència. Darrere d'aquesta mala relació, però, hi havia dos fets luctuosos més.

Dues morts tràgiques

El trastorn mental de Pilar té l'origen en la pèrdua del pare i del germà. Tots dos van morir en dos accidents de trànsit que van tenir lloc en estranyes circumstàncies. Això va marcar un abans i un després a la relació entre mare i filla, sobretot quan la progenitora va iniciar una relació amb un altre home.

El primer que va morir va ser el pare de família, que va perdre la vida en un accident de trànsit a l'avinguda de Madrid, a Vigo. Amb els diners de l'assegurança que li van donar per la mort del pare, el fill es va comprar una moto, amb la qual va tenir l'accident mortal just un any després, el mateix dia que el pare.

A l'entorn recorden aquests successos i lamenten la mala sort que ha envoltat aquesta família des de llavors. La mala olor encara persisteix al pis, i les institucions públiques duran a terme una intervenció. Els veïns també estan preocupats pel futur de Pilar, la protagonista d'aquesta història tan tràgica i macabra.