Primer pla de Marta del Castillo, desapareguda l'any 2009 a Sevilla

«A 7 metres»: la policia s'aproxima al cos de Marta del Castillo

L'estrena de la docu-sèrie i l'ús d'una nova tecnologia retornen les esperances a la família

Per fi va arribar el dia en què s'estrenava la docu-sèrie de Netflix sobre el cas Marta del Castillo. I és que la seva emissió pot ser un punt d'inflexió per remoure consciències i avançar en la recerca eterna del cos de la jove. Marta del Castillo tenia només 16 anys quan va desaparèixer la nit del 24 de gener del 2009, a Sevilla.

Es compliran 13 anys del seu assassinat, i des de llavors els pares no han deixat de lluitar per arribar fins al seu cadàver. Fins ara, la investigació ha estat un eixam de mentides i falses pistes que han portat a un atzucac. La sort podria canviar ara, amb les darreres pistes que maneja la policia.

Muntatge del cartell de Netflix de la docusèrie 'On és Marta?' amb una foto de Marta del Castell
El cas de Marta del Castillo arriba a Netflix | Catalunya Diari

Els testimonis d'aquella nit han ofert versions contradictòries i la família i la policia tenen clar que no se'n poden refiar. En canvi, les noves tecnologies sí que poden ajudar a trobar la ubicació. La geolocalització dels mòbils podria acostar els agents a 7 metres del cos de Marta del Castillo.

Les esperances de la família de Marta

La docu-sèrie '¿Dónde está Marta?' arriba a les pantalles de la mà de la popular plataforma Netflix. Això obre una nova esperança per a la família, que somia que «aquells que no han parlat i estan al carrer» trenquin el seu silenci. Sí, perquè 'l'efecte Netflix' podria ser un reclam perquè algú aporti pistes fiables sobre el parador.

En paral·lel hi ha la investigació policial, que des de fa mesos intenta desxifrar el mòbil del principal sospitós per obtenir-ne la geolocalització. De fet, pèrits experts de la Policia Nacional van suggerir la utilització d'aquesta tecnologia per saber on va estar Miguel Carcaño aquella nit. Això portaria a un punt molt proper d'on és el cadàver.

Muntatge amb fotos del pare i la filla
Fa 12 anys que els pares de Marta busquen la seva filla | Catalunya DIari

Es tracta d'una nova tècnica que no existia quan van passar els fets, i que ara, 13 anys després, pot contribuir a resoldre el cas. Gràcies als avenços, es pot reconstruir la geolocalització del terminal del telèfon de Carcaño. Ell va ser, segons la investigació, la persona que sap on és el cadàver.

Vistiplau del jutge

La Fiscalia va donar el vistiplau a les actuacions i ho va comunicar al Jutjat d'Instrucció número 4 de Sevilla. El passat 14 d'abril, el jutge al comandament de la instrucció va autoritzar la clonació del telèfon de l'assassí confés, Miguel Carcaño. «Hi ha la possibilitat que s'aconsegueixin indicis de la possible ubicació del cos», diu la interlocutòria judicial.

Muntatge amb fotos de la morta i el sospitós
Miguel Carcaño té la clau per trobar Marta | Catalunya Diari

Segons el seu escrit, el procediment només es limitarà al telèfon mòbil de Miguel Carcaño i amb l'únic propòsit de localitzar el cos de la víctima. Avui dia, els pèrits encara no han pogut començar a treballar amb el telèfon mòbil, ja que «estan esperant la confirmació definitiva del jutjat, perquè sembla que falten unes dades», avançava el pare de Marta.

La geolocalització del mòbil de Miguel Carcaño podria portar a 7 metres d'on hi ha el cos de Marta del Castillo. Això permetria a la policia treballar amb una zona fitada i augmentar les possibilitats d'èxit. Alhora, recordem que la recerca de Marta ha estat una de les més laborioses que es recorden a Espanya.

Podria no servir de res

Luis Avial és expert en georadar, i fa temps que és al costat de la família de Marta per ajudar a resoldre el cas. Col·labora amb ells de forma desinteressada, i referent a la tècnica de geolocalització és una cosa escèptica. «Els telèfons mòbils abans no tenen la tecnologia dels d'ara, i no sé si podran determinar el recorregut», explica.

Els investigadors estan convençuts que les anàlisis els podran acostar a uns pocs metres del lloc. Però segons aquest expert, la tecnologia dels telèfons antics escapen als algorismes actuals, i això pot ser un 'handicap'. «Si hagués passat ara, sabríem exactament què va fer Miguel i tots els que hi van estar implicats», assegura.

Caldrà esperar al començament de les actuacions per saber si aquesta pista porta definitivament al fons de l'assumpte. Fins fa poc existia el convenciment que el cos de Marta segurament no apareixeria mai, però, ara, amb totes les dificultats, la família de la jove i els investigadors estan una mica més a prop de la veritat.

Expectació davant de la docu-sèrie

Mentre la investigació segueix el curs pels lents camins de la justícia, Netflix ha estrenat la docu-sèrie de tres capítols sobre el cas. Es tracta d'una producció de 'Cuarzo' dirigida per Paula Cons, que també va estar al capdavant del documental 'El caso Diana Quer: 500 días'. La seva intenció ha estat donar veu a totes les parts implicades.

La docu-sèrie està generant una gran expectació i pot ajudar a impulsar novament la investigació. La producció comença amb el relat de la mare de Marta, Eva Casanueva, sobre el que va passar els primers dies. Així, es tractaria d'una nova oportunitat per donar més llum al cas més mediàtic de les desaparicions a Espanya.