Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb un DNI de mostra a la mà i una altra imatge de diverses monedes d'euro i un bitllets de 10

La policia alerta de l'estafa del DNI a Catalunya: nova tècnica per enganyar-te

Els ciberdelinqüents ara s'atreveixen fins i tot a suplantar la identitat de la mateixa Policia Nacional

Les estafes a Internet són cada cop més elaborades. Com a resultat, cada vegada són menys les persones que es fien de qualsevol comunicació que reben. Recentment, la Policia Nacional ha alertat d'una nova estafa que cal tenir molt present, perquè qualsevol pot acabar enganyat.

La raó és que els ciberdelinqüents suplanten la identitat de la mateixa Policia Nacional, fent creure a la possible víctima que el seu DNI està bloquejat. Davant d'aquesta situació, les autoritats avisen: "Ni som nosaltres, ni s'ha bloquejat el teu DNI".

Així és l'estafa que suplanta la identitat de la Policia Nacional

Per dur a terme aquesta nova estafa, els ciberdelinqüents utilitzen les vies de comunicació en línia per enviar un missatge que comença així: "Llegiu i responeu aquest missatge el més ràpid possible". Després, continuen dient: "Estimat senyor/a (nom de la víctima), us informem que avui el vostre DNI ha estat bloquejat i s'ha obert un cas penal en nom seu".

Missatge de la Policia Nacional demanant no caure en una estafa
Per evitar caure en el parany, el millor és desconfiar de segons quins comunicats | Policía Nacional

Per acabar, tanquen indicant: "L'informem que està adjunt a aquest correu electrònic i que té la data límit 48 hores per apel·lar a la seva defensa. Si us plau, llegiu aquest PDF amb urgència". Amb l'objectiu d'avisar i desmentir això, la mateixa Policia Nacional ha compartit aquest missatge a les seves xarxes socials.

Els consells de les autoritats per no caure al parany

D'altra banda, cal destacar que la suplantació d'identitat ha esdevingut una de les estafes més repetides a Internet. En aquest darrer cas, s'atreveixen a suplantar la mateixa policia amb competències en matèria de documents d'identitat.

Per evitar ser víctima d'aquest parany, les autoritats també han indicat que el que cal fer és no respondre a aquest missatge. També recomanen eliminar-lo i, si és possible, bloquejar el compte del remitent.

Per últim, és imprescindible no descarregar cap document adjunt. La raó és que poden contenir virus capaços de robar dades personals per fer-los arribar als estafadors.