Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de 'La Manada' als Sanfermines

El Prenda confessa què va fer 'La Manada' i demana perdó

José Ángel Prenda compleix condemna de quinze anys al centre penitenciari de Cadis i ha mostrat que té intenció de rehabilitar-se

José Ángel Prenda sempre va ser el líder de 'La Manada', el grup de joves que va protagonitzar una violació grupal als Sanfermines de 2016. Fins ara, els cinc condemnats s'havien declarat innocents i guardaven un silenci sepulcral. Ara ha estat precisament el líder del grup, 'El Prenda', qui ha trencat aquest silenci.

«Mitjançant el present escrit, vull manifestar a títol personal que estic totalment penedit del delicte». Així comença l'escrit en el qual José Ángel Prenda reconeix els fets i demana perdó a la víctima. La carta s'ha publicat en exclusiva a 'Caso Abierto', i va ser redactada des de la presó Puerto III de Cadis, on José Ángel compleix condemna.

Els advocats d'El Prenda han fet arribar la carta a la Secció Segona de l'Audiència de Navarra. Durant el judici, cap dels acusats va reconèixer la violació i sempre van mantenir la tesi que la relació va ser consentida. Van ser condemnats a quinze anys de presó per agressió sexual.

La confessió d'El Prenda

José Ángel Prenda és el primer dels membres de 'La Manada' que reconeix que hi va haver violació. «Mitjançant el present escrit, vull manifestar a títol personal que estic totalment penedit del delicte pel qual compleixo condemna i que personalment sol·licito perdó a la víctima pels danys causats, els quals lamento profundament», diu en el comunicat.

També demana perdó als familiars de la jove. Vol que «sigui transmès i comunicat a la víctima i als seus familiars a través dels mitjans de què disposa l'administració de justícia». L'autor de la missiva, signada de pròpia mà, compleix quinze anys de condemna al mòdul de respecte número 11 de la presó Puerto III de Cadis.

El reu demana que les disculpes constin al seu expedient penitenciari, la qual cosa es podria tenir en compte de cara al futur. El penediment pot ser un element clau de cara a obtenir el tercer grau i futurs permisos penitenciaris. Així és l'esperit de la justícia espanyola, basada en el principi de la reinserció.

Els fets

José Ángel Prenda, Alfonso Jesús Cabezuelo, Antonio Manuel Guerrero, Jesús Escudero i Ángel Boza són els membres de 'La Manada'. Els cinc joves sevillans el 2016 van protagonitzar una agressió sexual en grup que va canviar la manera de veure aquest tipus de delictes a Espanya. Va ser durant les festes de San Fermín, a Pamplona.

Els cinc amics tenien un grup de WhatsApp anomenat 'La Manada', en el qual solien comentar les malifetes que feien. L'agressió sexual comesa en aquells Sanfermines no va ser l'única, ja havien comès un acte similar a Pozoblanco. Entre els agressors hi havia un guàrdia civil i un militar.

La nit del 7 de juliol de 2016, José Ángel Prenda va conèixer la víctima, amb qui va tenir un primer acostament íntim en una plaça. El sevillà la va convèncer per anar a un lloc més apartat amb la resta del grup. Els joves van entrar en un portal que estava obert. Allà van conduir la jove fins a un lloc tancat, en un passadís.

Un cop allà, els cinc nois van participar d'una violació grupal amb fel·lacions i penetració vaginal i anal. Ells mateixos van gravar uns vídeos que després es van utilitzar per a sostenir els càrrecs contra ells. L'agressió es va allargar durant uns minuts, després li van robar el mòbil i van marxar.

El Prenda

José Ángel Prenda és conegut al penal de Cadis com Joselito 'el Gordo'. Allà va demanar participar en un dels tallers sobre violència de gènere i abusos sexuals, però no va poder hi va poder assistir perquè ja no hi havia places disponibles. El líder de 'La Manada' va mostrar que està disposat a sotmetre's a una teràpia per a curar-se.

A més, des que va entrar a la presó roman al mòdul de respecte i juntament amb un altre reclús dins el protocol antisuïcidis. Segons fonts penitenciàries, té un comportament normal i es relaciona amb altres interns. Està passant desapercebut i de moment no ha presentat cap problema.