Muntatge de 'El Chicle' i Diana Quer.

La presó colpeja 'El Chicle': l'assassí de Diana Quer ja no és com el recordaves

José Enrique Abuín es comporta com un llop solitari i s'ha engreixat deu quilos des que és a la presó

Fa poc més de sis anys que José Enrique Abuín Gey, conegut com 'El Chicle', va matar la jove Diana Quer a Puebla del Caramiñal (La Corunya). El crim va ser comès el 22 d'agost del 2016, i 'El Chicle' ho va confessar el desembre del 2017. Just dos anys després va ser condemnat a presó permanent revisable.

El Español va revelar tots els detalls de la vida a la presó de l'assassí de Diana Quer. Amb el pas dels mesos, Abuín s'ha convertit en un pres més que no aixeca la veu al centre penitenciari de Mansilla de las Mulas, a Lleó. A més, és un “llop solitari” que no es relaciona amb la resta d'interns.

Segons revela el mitjà, José Enrique Abuín s'ha engreixat deu quilos des que és a la presó. Després d'un conflictiu període inicial, sembla que finalment ha trobat el seu lloc a la presó lleonesa. És conscient que li queden molts anys allà, almenys 25 abans de poder revisar la presó permanent.

L'assassinat de Diana Quer

El 21 d'agost del 2016, mentre la seva dona i la seva filla es ficaven al llit, Abuín va sortir de casa seva a Rianxo per anar a robar gasoil. Pel camí va abordar una noia de 18 anys que tornava a casa de les festes d'A Pobra do Caramiñal. La va ficar al maleter del cotxe, la va matar i va llançar el seu cos a un pou en una nau abandonada.

Foto de Diana Quer.
Diana Quer tenia 18 anys quan va morir assassinada. | Cedida
 

El cas es va convertir en un dels més mediàtics a Espanya, una de les investigacions més complicades a què s'ha enfrontat la policia. Diana Quer va estar desapareguda 497 dies, durant els quals els investigadors van anar a les palpentes. Hi va haver més de dos-cents sospitosos i cap detingut.

En un gir del destí, el 25 de desembre del 2017 una jove va denunciar haver estat abordada per un individu. La descripció de l'agressor coincidia amb la de José Enrique Abuín, un home amb antecedents per narcotràfic i agressió sexual. Tots els focus es van centrar en ell, que finalment va confessar i va portar els agents fins al cadàver.

Ha canviat el seu comportament

Inicialment, 'El Chicle' va estar en un mòdul de respecte amb interns menys conflictius que ell. Es mostrava molt agressiu, es negava a col·laborar amb els funcionaris i no feia les tasques de neteja, així que va ser traslladat a un mòdul restrictiu. Allí va començar el seu calvari d'amenaces, insults i fins i tot agressions.

Abuín ja tenia experiència a la presó, però aquesta vegada sap que la seva estada serà llarga i la seva actitud ha canviat. El clima de tensió era tan gran que van decidir enviar-lo de nou al mòdul inicial, on es va mostrar més col·laboratiu. Es mostra obedient, fa les seves tasques sense dir ni piu i intenta passar desapercebut.

Abuín participa en tallers del centre com a marqueteria i ceràmica, i mostra respecte cap a la resta dels seus companys. Tanmateix, també es comporta com un ésser solitari. La resta dels presos no vol tenir cap vincle amb ell, ni ell tampoc no mostra interès per acostar-se als altres.

Una anomalia al mòdul

Segons fonts penitenciàries, «ara està en un mòdul de respecte, allunyat de narcos o altres interns agressius que volen enganxar-lo per passar comptes». Els companys són ara delinqüents sense delictes de sang. «Els mateixos interns col·laboren per millorar la convivència», encara que es mantenen allunyats d''El Chicle'.

Fotos de 'El Chicle'.
José Enrique Abuín, l'assassí de Diana Quer. | CatalunyaDiari
 

D'alguna manera, Abuín és una anomalia dins aquest mòdul, una ovella negra que sobreviu allunyada del grup. Diuen que s'ha engreixat i que la seva imatge ha canviat completament respecte d'aquell home que va entrar a la presó ja fa cinc anys. El mateix moment en què Espanya li va veure per primera vegada la cara.

La confirmació de la presó permanent revisable per part del Tribunal Suprem posa fi al periple judicial d''El Chicle'. Ara hauran de passar com a mínim 18 anys perquè pugui demanar el tercer grau, i 25 per revisar la presó permanent. Un llarg període en què sembla que Abuín vol passar els dies de manera discreta.