Un jutge durant un judici

Primera denúncia policial per abusos sexuals a l’escola Claret de Barcelona

En total, a les xarxes socials, s’han denunciat abusos per part d’un sacerdot, un professor i el conserge del centre

L’escola Claret de Barcelona rep la primera denúncia policial per abusos sexuals contra un treballador de la congregació, la qual ja acumulava acusacions de pederàstia contra dos professors i un empleat, però encara no s’havia fet cap demanada formal a la policia, tal com denúncia ‘elPeriodico’. De moment, els tres homes sota sospita són el sacerdot Francesc Figueres, un conserge de l’escola i un docent laic d’una escola de Sallent, al Bages, que va ser claretià fins a l’any 1992.

L’exalumna del col·legi Claret de Barcelona Mireia, de 42 anys, és la primera a fer una denúncia formal amb el seu cas. Assenyala que el conserge de l’escola va realitzar abusos sexuals amb accés carnal. Els fets van succeir quan la víctima tenia 8 anys, al curs escolar de 1984-1985. Aquest és el primer cas denunciat de manera formal perquè fins ara diverses persones s’han manifestat a través de les xarxes socials o el correu dels claretians, però en cap cas s’havia fet formalment.

El cas de la Mireia

La Mireia ha relatat el seu cas a ‘elPeriódico’ després d’anys de tractament psicològic. La víctima assegura que fins als 36 anys el tema va ser tabú fins que li va explicar a la seva parella durant una discussió: «Li vaig deixar anar que si no entenia d’on sortia tanta ràbia cap a la meva infància i, en especial, cap al meu pas per l’escola Pere Claret, era perquè desconeixia que el conserge va abusar de mi quan tenia 8 anys». I assegura que en sentir-ho, la seva parella «es va enfonsar».

La Mireia recorda que la consergeria del centre estava en una garita sota l’escala principal, allà es formaven una espècie de golfes on el conserge  tenia un armari per guardar coses d’una mida petita on també entraven nenes com la Mireia. La víctima assegura que  l’home era «molt amable» i ella i una amiga seva, durant el curs de 1984-1985, van guanyar-se un tracte especial per part del conserge.

La Mireia explica que «ens deixava entrar a la garita i amagar-nos a l’armari de sota de l’escala». En aquell moment, assegura, ja notava que  l’home li feia carícies que li resultaven incomodes, però els fets no van anar a més fins al dia que la jove va anar a la consergeria a curar un cop al genoll.

  • Temes relacionats: L'abat de Montserrat admet que els abusos sexuals del monjo Andreu no el van sorprendre
La Mireia va començar a no voler anar a l'escola arran dels fets | Cedida

 

«Vaig ser conscient que allò que m’havia fet no estava bé»

La Mireia segueix relatant que la va asseure en una cadira i mentre amb una mà li feia fregues al genoll amb l’altre va començar a tocar-li les parts íntimes. «Em vaig aixecar, em vaig incorporar i vaig marxar. Vaig ser conscient que me n’havia d’allunyar perquè allò que m’havia fet no estava bé. I recordo que, per dins, em va doldre molt que ho fes». Tot i això la Mireia no va explicar els fets ni a l’escola ni a casa seva.

A partir de llavors, la Mireia va començar a demanar als seus pares que la deixessin quedar a casa per no anar a l’escola i a tenir mals de panxa fruit de l’angoixa. Alhora ella mateixa es culpava dels fets, el que va derivar en què no expliques res: «Jo era qui anava a jugar a la garita durant l’esbarjo, qui havia tret importància a les carícies que ens feia. Em sentia culpable, si m’havia passat allò era perquè jo havia anat a jugar allà i això estava malament».

La Mireia va passar per una depressió arran dels fets i assegura que li va condicionar la seva manera de relacionar-se amb els altres. Fins als 36 anys no va decidir anar al psicòleg, parlar amb els seus pares i la seva parella. Ara, ha denunciat els fets al correu que té l’escola i davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Diverses denúncies a través de Twitter

El cas de la Mireia és el primer presentat davant dels agents però no el primer a ser denunciat. Un altre exalumne del centre, Pau Bosch, va publicar un tuit preguntant si servia d’alguna cosa divulgar que a la dècada dels 80 el sacerdot Figueres feia despullar-se als nois per «mirar-los» mentre es dutxaven.

El tuit en qüestió va generar una cadena amb testimonis d’altres exalumnes que denunciaven situacions similars entre els anys 70 i 90. Un d’ells explicava que el Figueres li estava fent «tocaments» durant la nit mentre es masturbava. En concret hi ha tuits de denúncia contra el conserge de l’escola, el sacerdot Figueres i un professor laic del centre Sallent, qui, segons els testimonis, va abusar de diversos alumnes a les aules del centre.