Agents dels Mossos d'Esquadra fent control de trànsit en un carretera

Problemes per resoldre la trama de carnets falsos: N'hi ha 2.300 i no es poden retirar

Trànsit alerta de la situació i demana als conductors que els entreguin voluntàriament

A principis del mes de maig d'enguany, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional va dur a terme un macrooperatiu a Catalunya contra una trama de carnets de conduir falsificats. Aquell dispositiu policial, fet gairebé 4 mesos enrere, va provocar l'arrest de més de 500 persones. D'aquestes, el jutge en va decretar la presó provisional sense fiança per a 8 d'ells.

En aquell moment, segons les informacions facilitades pels cossos policials, la trama de carnets de conduir falsificats havia expedit més de 1.800 permisos falsos. Aquests s'haurien venut per un preu que oscil·lava els 4.000 i els 10.000 euros. 

Amb la detenció de les persones implicades i el pas dels mesos, els investigadors han acabat fent-se una idea general de fins on arribava la trama. I és que, en total, Trànsit calcula que hi ha 2.300 conductors que actualment continuen circulant amb un carnet fals, administrat per aquesta trama desarticulada.

Problemes per retirar els carnets falsos

Més enllà de l'abast de la trama, ara Trànsit es troba en un problema. Té localitzats els 2.300 conductors que circulen amb el permís fals aconseguit per aquesta trama, però no els pot retirar directament el carnet fraudulent. Per aquest motiu, ha demanat a aquests conductors que els entreguin voluntàriament a través d'una renúncia. Això, segons ha explicat Trànsit, permetrà als implicats aconseguir el carnet legalment.

Però, per quin motiu Trànsit no pot retirar directament els carnets falsos? Doncs perquè els permisos fraudulents s'havien expedit a través dels canals oficials. I és que, un dels implicats en la trama, era un informàtic de la Direcció General de Trànsit que, malgrat el frau, facilitava l'expedició seguint els canals reglamentaris.

La responsable de Trànsit a Girona, Marta Solano, explica que aquests carnets falsos són «un suposat document oficial, però no és un document obtingut de forma oficial». Això vol dir, per exemple, que la policia no podria retirar el carnet en el cas que enxampés algun dels conductors que han aconseguit el carnet fraudulentament.

«No és tan senzill, cal fer un procés de nul·litat legal», explica Marta Solano. Per això han demanat a aquests conductors que entreguin voluntàriament el carnet fals i, així, puguin iniciar el procés d'aconseguir el carnet legalment. Per ara, només a la demarcació de Girona -que és la zona des d'on operava la trama-, una desena de persones ja han entregat el seu permís aconseguit il·legalment.