Un professor espanyol es lleva la vida pel tracte rebut dels alumnes i els pares

L'Associació Nacional de Professionals de l'Ensenyament ha denunciat la situació

Imatge d'arxiu d'uns joves a classe escoltant el professor
Un professor del Principat d'Astúries s'ha suïcidat per l'assetjament dels seus alumnes | Catalunya Diari

Un professor de 40 anys s'ha suïcidat en un petit poble del Principat d'Astúries després d'haver estat víctima d'assetjament per part dels seus alumnes. Malgrat que no han volgut compartir els detalls, l'Associació Nacional de Professionals de l'Ensenyament (ANPE) ha explicat que la història d'aquest docent és esgarrifosa.

L'home feia classe en un petit poble asturià, on era assetjat pels seus alumnes. El professor fins i tot va demandar la baixa laboral perquè no podia suportar més la situació. No obstant això, els estudiants seguien amb les vexacions quan es trobaven amb el mestre pel carrer. 

Els alumnes van continuar assetjant el professor de manera telemàtica

El docent va tornar a impartir classes quan va esclatar la pandèmia i les lliçons es donaven de manera telemàtica. Va creure que els seus alumnes li deixarien en pau gràcies a la distància, però no va anar així: l'assetjament es va convertir en ciberassetjament. Quan va acabar el curs, el professor no va aguantar més la pressió i va decidir posar fi a la seva pròpia vida. 

L’ANPE ha denunciat l'«assetjament i enderrocament» que va sofrir el mestre i han destacat que durant el curs passat van rebre més de mig centenar de queixes en el Defensor del Professor. 

50 denúncies més que el curs anterior

Encara que aquest és el cas més greu de tots els que han recollit, no és l'únic. Hi ha molts altres relacionats amb faltes de respecte, agressions físiques, falses acusacions o assetjament, però molt pocs surten a la llum.

Des que l'any 2006 es va posar en marxa aquest servei, 395 professors han demandat atenció per sofrir algun tipus d'assetjament en les seves classes. Durant el curs passat, cinquanta docents van denunciar haver sofert assetjament o violència en els centres educatius a Astúries.

La xifra més alta des que es va crear el servei de Defensa del Professor i que va portar al president de l’ANPE, Guimersindo Rodríguez, ha compartit la seva preocupació per la conflictivitat a les aules i ha assenyalat la importància d'aplicar la «tolerància zero» davant l'assetjament. 

Segons l'informe, la major part dels casos es van registrar en centres d'Educació Secundària, seguits dels de Primària. En la seva majoria els assetjadors van ser alumnes, però també va haver-hi casos per part de pares i familiars dels estudiants.

Les agressions i amenaces de l'alumnat han augmentat un 180%

De les denúncies interposades, 36 van ser per faltes de respecte, 14 per problemes per a fer classe, 10 per falses acusacions, 7 per agressions i amenaces de les famílies dels alumnes, 6 per denúncies falses, 6 per ciberassetjament, una per pressió per a modificar les notes d'un estudiant i una altra per danys contra la propietat d'un mestre. 

Les agressions i amenaces de l'alumnat han augmentat un 180%, les agressions i amenaces de les seves famílies han incrementat un 100% i el ciberassetjament un 20%. 

A més, en tots els casos denunciats els professors han sofert ansietat i alguns d'ells també depressió. Vuit d'aquests docents van necessitar la baixa mèdica, un va abandonar la docència i un altre es va suïcidar. De tots ells, només set van denunciar el seu cas davant la Guàrdia Civil

L’ANPE demana una solució davant l'assetjament de l'alumnat

Tenint en compte aquestes dades, Guimersindo Rodríguez ha destacat que aquest tipus de situacions estan «lluny de ser erradicades».

Per aquest motiu, ha demanat recuperar el prestigi de la professió mitjançant la millora de les retribucions, reducció de l'horari lectiu i la continuïtat de la carrera professional i inversions públiques. Així mateix, ha subratllat que els mestres haurien de ser «recolzats» per l'Administració i per les famílies dels alumnes. 

Per la seva banda, Montserrat Fernández, qui també forma part del Defensor del Professor, ha reclamat protocols àgils d'actuació en els casos d'assetjament o violència.

També ha demanat una millora de la seguretat en els centres educatius, assistència psicològica i jurídica als docents i reconeixement de les malalties professionals, així com una campanya de conscienciació social per als pares.


Comentaris

envia el comentari