Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pasajeros de un autobús con mascarilla

Li prohibeixen pujar al bus a Espanya per vestir un top escotat i les xarxes bullen

El conductor del transport públic va negar el pas a la jove perquè considerava que el seu escot podia molestar la resta de passatgers

Una jove valenciana va denunciar fa uns dies a Twitter la discriminació que va patir quan volia pujar a un autobús públic a València ciutat. «M'han prohibit accedir perquè  anava escotada i podria ofendre als altres passatgers. No és un biquini, és un top i no vaig ensenyant res», denunciava la jove. De fet, la noia, de nom Cristina Durán, va explicar que s'havia sentit discriminada quan li van negar el pas en un vehicle que és de titularitat pública.

Després de l'ocorregut, la jove no va dubtar a compartir la mala experiència amb els seus seguidors, acompanyada d'una fotografia per al judici dels usuaris. Es tractava d'un top de llenceria de color blanc. Cristina Durán va denunciar que en altres dos autobusos sí que havia pogut pujar. «¿Normativa o discriminació?», preguntava. I amb la denúncia, la jove ha vist com el seu escot ha donat la volta a país i ha generat un etern debat.

El seu comentari a Twitter no va trigar a fer-se viral. Actualment, ja acumula més de 3000 retuits i 6400 'm'agrades'. Amb la seva crítica va aconseguir obrir un debat a la xarxa social, on hi ha hagut opinions per a tots els gustos. La direcció de comunicació de l'empresa municipal s'ha posat en contacte amb la jove per demanar-li «més informació sobre el que ha passat». Tenen previst analitzar el cas de «manera interna». Hauran d'aclarir si el top que vestia pot usar-se en l'interior d'aquests vehicles.

[Tweet]1424054946379575307[/ tweet]

Un escot que no va passar desapercebut

Mentrestant, a la xarxa social el debat s'orientava cap al tipus de peça que vestia la jove. Uns asseguraven que Cristina Durán portava un sostenidor o un top. En principi, és el conductor el que valora si la vestimenta és l'adequada per viatjar a l'autobús. Però de fet, el Reglament de Prestació i Ús del Transport Urbà de València, aprovat per l'Ajuntament i en vigor des del 15 de novembre del 2019, no s'inclou cap norma específica respecte al vestuari.

La normativa sí que inclou la prohibició de fumar o el consum de substàncies com les drogues o l'alcohol. Tampoc es permet pujar al bus en ell quan l'interior estigui complet o baixar-ne per la porta del davant. No obstant això, no existeix cap referència al vestuari ni a l'ús de certes peces, ni dels escots. «No hi ha norma que estipuli que no puc accedir així», explica la jove que lluïa l'escot. Defensa que en el cas contrari, «hauria d'estar a la vista de tots els usuaris que vagin a accedir a l'autobús».

Durán assegura que les úniques mesures a complir es troben a l'interior, i «abans has d'accedir per llegir-les». Molts tuiters li van indicar que ells havien viatjat amb aquesta companyia en biquini, banyador o amb el tors nu. I sempre sense cap d'impediment. «Després pujo jo sense samarreta i en xancletes venint de la platja i no em diuen res», explicava un seguidor.

L'altre tema de discussió, més enllà de l'escot, és sobre si el que tenia lloc era un top o un sostenidor. En el cas de tractar-se d'un top, en principi no hauria de provocar cap problema, ja que es pot dur pel carrer. Alguns usuaris van veure bastants similituds entre el top que portava Cristina i alguns sostenidors, sense cèrcol i amb encaix sota el pit. Però també hi ha microtops amb unes característiques similars.

En qualsevol cas, a València no hi ha cap normativa que impedeixi passejar pel carrer sense samarreta. Una cosa que sí que passa en altres ciutats com Valladolid o Barcelona, on els ciutadans poden ser sancionats. La història d'aquesta jove recorda a l'ocorreguda fa un temps en un avió de Vueling. La companyia li va negar l'accés a una noia vestida amb un body que va ser considerat com un banyador per l'aerolínia. Malgrat que li van oferir peces per cobrir l'escot, la noia va optar per quedar-se a terra.