Foto d'un assegut

Quatre homes abusen sexualment d'un nen de 10 anys i li contagien VIH

Els agressors eren veïns de la víctima i dos són menors d'edat

Un nen de 10 anys es recupera en un hospital dels sistemàtics abusos sexuals les quals ha estat sotmès durant un any. El menor ha denunciat haver estat objecte d'abusos per part de quatre homes, que eren els seus veïns. Per si no n'hi hagués prou, fruit dels abusos li han contagiat el VIH.

Els fets han passat a la localitat de Yapacaní, a Santa Cruz (Bolívia). Ara el nen està en tractament intensiu per recuperar-se de les lesions físiques i psicològiques dels abusos. A més a més del risc per a la salut que suposa tenir el VIH, està molt traumatitzat pels fets.

La seva mare ha assegurat que «té por als homes» i ha demanat ajuda per cobrir les despeses mèdiques. També ha demanat justícia per tancar els autors d'aquesta aberració. La indignació ha provocat tumults locals de veïns que volien linxar els violadors.

Dues persones detingudes

Segons han revelat les autoritats, la primera denúncia es va fer l'octubre del 2021 arran del contagi del VIH. El menor estava hospitalitzat en teràpia intensiva, a causa de la malaltia. Aleshores va explicar la veritat terrible i, en sortir de l'hospital, va identificar dos dels agressors.

Un home lligat de mans després de ser detingut
Han detingut a dues persones per aquests fets | Istock

El nen va denunciar que quatre homes veïns seus l'havien estat violant durant un any. Entre els agressors hi ha dos menors d'edat, de 15 i 17 anys, i n'hi havia també dos de 23 i 28. De fet, l'home de 28 anys identificat com un dels violadors va morir l'any passat de sida.

Les autoritats van detenir dos dels sospitosos, mentre que un tercer encara es busca, ja que estaria fora del país. Un dels detinguts va ser enviat al penal de Palmasola a Santa Cruz. L'altre està tancat en un centre juvenil, tot esperant que se celebri el judici.

Va patir durant mesos en silenci

La mare del nen ha clamat justícia mentre el nen se segueix recuperant al centre mèdic de les seqüeles. El nen va confessar els fets a la seva germana, segons la qual el menor va patir en silenci les agressions durant mesos: «Va haver de callar, va haver d'aguantar en silenci tot el que li van fer».

Aquest és el motiu pel qual el nen mai va presentar símptomes de ser agredit mentre van durar els fets. No va despertar cap sospita al seu entorn ni a la seva família, fins que li van diagnosticar VIH. Va ser llavors quan es va saber la veritat i ho van denunciar a les autoritats.

Alguns veïns van fer cops a un dels violadors, que va haver de ser protegit per un familiar perquè no el linxessin. Les autoritats van procedir llavors a la detenció, i ara estan tancats de manera provisional. La població demana que es facin les investigacions pertinents.

Un país assetjat pel VIH

Bolívia, el lloc on ha passat aquest cas, és un país amb unes taxes disparades de VIH. Almenys dues persones es contagien cada dia del VIH, i segons les estadístiques hi ha més de 23.000 persones convivint amb aquesta malaltia. És el país llatinoamericà amb més casos per població.

Mà d'un nen ingressat a un hospital
El nen està en tractament intensiu | iStockPhoto (AgFangl)

La població més vulnerable són els gais, bisexuals i dones trans, tal com indiquen els números. Però, en general, les conductes sexuals de risc són el principal factor de contagi de la malaltia. 

A això se li suma el problema dels abusos infantils a la regió, que augmenta el risc de contagi als nens. És el cas d'aquest nen que era violat constantment pels seus veïns, i que li van transmetre el VIH. El 5% dels infectats a Bolívia tenen entre 0 i 15 anys.