Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les noves pistoles elèctriques dels Mossos d'Esquadra: què són, com funcionen i altres respostes

La policia catalana comença a patrullar amb les pistoles Taser | 1.600 agents del cos s'han format per saber com i quan poden disparar-les

Imatge d'una pistola Taser com la que fan servir els Mossos d'Esquadra.
Imatge d'una pistola Taser com la que fan servir els Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos d'Esquadra comencen a utilitzar les Taser per patrullar pel carrer. Unes pistoles elèctriques que permeten immobilitzar a persones de comportament violent, un terme mitjà entre la defensa i la pistola de foc real. El Parlament de Catalunya en va aprovar la seva utilització el juliol de 2016 i ara, dos anys després, s'ha acabat la fase de proves i formació i s'inicia una prova pilot al carrer en diverses comissaries de Girona, tal com hem explicat a CatalunyaDiari.cat.

L'ús d'aquestes armes considerades no letals sempre han portat amb si controvèrsia. Responem alguns dels dubtes que generen les pistoles Taser.

Què és una pistola elèctrica Taser?

És una arma d'incapacitació motora que paralitza la massa muscular per descàrrega elèctrica. Envia impulsos elèctrics d'alt voltatge, baix amperatge i curta durada que interfereixen els senyals elèctrics de les fibres nervioses i causen la immobilització de l'objectiu. Són armes considerades no letals que permeten als agents de la policia aturar una amenaça de nivell mitjà immobilitzant i permetent la detenció de l'adversari.

Com funciona una pistola Taser?

Les ones que envia la pistola a l'objectiu creen unes interferències en les comunicacions del sistema nerviós humà, prenent el control del mateix i impedint qualsevol intent voluntari de realitzar moviments amb els braços, cames, mans, etc. Quan l'agent acciona la pistola es disparen dos dards arpó que s'enganxen al cos de l'objectiu i, mitjançant un cable que els uneix amb la pistola, s'inicia la descàrrega elèctrica. Una pistola Taser té 50.000 volts i n'aplica uns 1.200. La intensitat mitjana és de 0,002 ampers; un endoll de casa en pot generar més o menys uns 5.

En quins casos els Mossos d'Esquadra poden fer ús d'una Taser?

La policia catalana només podrà utilitzar aquest tipus d'armes en casos que el protocol així ho avali.  Hi ha 1.600 agents, sobretot comandaments d'unitats d'ordre públic i els caps operatius de les guàrdies, que han rebut la formació concreta sobre utilització i en quines situacions concretes es podrà fer servir.

Està previst que els Mossos d'Esquadra facin servir aquestes armes quan s'hagi d'aturar l'actitud violenta d'una persona agressiva, que vagi armada i sota els efectes de l'alcohol, les drogues o amb un problema psiquiàtric greu.

Imatge de la càmera que portaran els agents al pit per fer servir les Taser.
Imatge de la càmera que portaran els agents al pit per fer servir les Taser. | Cedida CME

 

Tant si l'agressor porta una arma de foc o una arma blanca, l'opció policial ara no passarà només per la utilització de la seva arma de foc de dotació. Amb la Taser s'obre un terme mitjà que pot salvar la vida de l'agressor i també d'altres vianants, si no s'ha d'utilitzar l'arma de foc. S'ha utilitzat amb èxit per immobilitzar una persona fora de si armada amb un objecte contundent i també contra terroristes amb armes de foc, qui se n'ha pogut fer la detenció sense haver de disparar foc real i sense causar ni ferits ni morts.  Les situacions on el comandament podrà usar la pistola elèctrica estan estipulades i sempre tota l'actuació policial quedar gravada i referenciada per tal de ser posada en coneixement de l'autoritat judicial.

Quines conseqüències pot generar l'ús d'una pistola Taser?

Quan reps una descàrrega elèctrica d'una pistola com la que des d'aquest mes de juny portaran els Mossos d'Esquadra notes un important dolor i la contracció dels músculs, fet que permet als agents poder-te immobilitzar, desarmar-te i poder-te detenir. L'arma dispara molts volts, que t'atordeix, però pocs ampers, que evita greus lesions. Les Taser disparen una mitjana de 0,002 ampers i, segons els forenses, la intensitat letal hauria de ser a partir de 0,075 ampers. Amb tot, les armes Taser sí que poden generar problemes respiratoris, irritació de la pell, cremades de tercer grau o, fins i tot, lesions musculars.

Imatge d'un home disparant una pistola Taser.
Imatge d'un home disparant una pistola Taser. | CatalunyaDiari.cat

Realment és una arma no letal?

El Dispositiu Conductor d'Energia (DCE), o el que és el mateix, la pistola Taser, és considerada legalment una arma no letal. Les empreses que distribueixen aquest tipus d'armes asseguren que els seus informes posen en relleu que una pistola elèctrica no pot causar la mort d'una persona, però també és cert que algunes persones han resultat mortes després d'una descàrrega d'una arma d'aquest tipus. Caldria saber si l'objectiu tenia alguna patologia prèvia o si es trobava en un alt estat d'excitació en el moment ser disparat, asseguren els tècnics, que insisteixen que no hi ha cap sentència en ferm que lligui directament l'ús de Taser amb la mort d'una persona. La mortalitat de les pistoles elèctriques és de l'1,4% enfront del 50% que pot ser la d'una arma de foc real.

Quines policies també fan servir Taser?

Les pistoles Taser, a l'Estat espanyol, no poden ser comprades per civils ni tampoc per militars ni agents de la policia pel seu compte, han de ser comprades sempre per institucions, com és el cas dels Mossos d'Esquadra. Altres cossos, també policies locals, i tal com estipula l'article 5.1 del Reglament d'Armes, poden comprar aquestes armes i incorporar-les de dotació.

Diverses guàrdies urbanes d'arreu de l'Estat i també de Catalunya han incorporat aquesta arma en les seves habituals eines de treball. Ara per ara, les unitats de seguretat ciutadana de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, tot i que ho han demanat en diverses ocasions, no les fan servir. Unitats especials del CNP, com els GEO, sí que en tenen algunes unitats. A Europa són diverses les policies estatals que sí que tenen regulat l'ús d'aquestes armes. A Alemanya i Itàlia l'ús no està permès en unitats policials de carrer, tot i que sí que en poden fer ús unitats especialitzades d'intervenció. Als Estats Units és una de les armes més habitual dels cossos de seguretat.

La Taser que portaran des d'aquest 25 de juny els Mossos d'Esquadra a Girona.
La Taser que portaran des d'aquest 25 de juny els Mossos d'Esquadra a Girona. | Cedida CME