Foto de Rafa Bernardos

Rafa, l'home mort amb 42 anys fent el que més li agradava

Estava practicant la immersió en una zona segura quan de sobte va desaparèixer

El món del submarinisme està de dol per la mort de Rafa Bernardos als 42 anys. Especialment a Borriana (Castelló), on presidia el Club Atlantis i tenia molts amics entre els aficionats a aquest esport. Rafa ha mort ofegat mentre practicava la seva activitat preferida.

Rafa Bernardos estava practicant submarinisme a la costa de Dénia quan va passar la tragèdia. Es trobava a les proximitats del port de Dénia com a part integrant d'un grup de bussos. Els seus companys van notar que feia uns quants minuts que estava sota l'aigua i van anar a buscar-lo.

El van trobar a diversos metres de profunditat, ja sense vida, i van avisar l'equip de rescat. Els seus companys van quedar molt afectats per la mort de Rafa, que només es pot entendre com una fatalitat. Els queda el consol que almenys va morir practicant la seva gran passió.

Zona segura d'immersió

Rafa Bernardos era president del Club Atlantis de Borriana, dedicat al submarinisme i a la pesca esportiva. Ahir al migdia es trobava amb un grup practicant la immersió al costat del port de Dénia. Després de 40 minuts sense saber-ne res, un amic es va submergir per anar a ajudar-lo.

Fotomuntatge de Rafa Bernardos i una ambulància
Rafa Bernardos va morir ofegat a la costa de Dénia | ESPAÑA Diario

A 22 metres de profunditat va trobar el seu fusell, i poc després el seu cos, ja sense vida. Els companys van avisar Salvament Marítim i la Guàrdia Civil, que van acudir per fer el rescat i obrir diligències. El cos va quedar esperant el seu trasllat per fer-li l'autòpsia.

La zona on va morir aquest submarinista conté diversos punts per fer immersions de forma controlada. Hi ha unes barres que indiquen la distància per oferir més seguretat als submarinistes. Això no garanteix que de tant en tant no hi hagi accidents, com ha estat aquest cas.

Possible causa de l'ofegament

L'autòpsia i la investigació policial determinaran exactament les circumstàncies d'aquest tràgic succés. Però, encara que es tracta d'un espai controlat, qualsevol error de càlcul o indisposició pot resultar fatal. I aquest és un risc que corren fins i tot els submarinistes més experimentats.

Foto de Rafa Bernardos agafant un peix
Rafa Bernardos era un aficionat a la pesca esportiva | Facebook
 
De fet, Rafa Bernardos era un gran coneixedor d'aquest esport marí i de la pesca sota el mar. No es descarta que patís una indisposició, ja que havia estat malalt tot i que ara estava recuperat. Tan aviat com es va recuperar, va tornar a practicar la seva afició favorita al seu temps lliure.

Feia molts anys que Rafa practicava aquest esport, i els seus problemes de salut no el van apartar de la seva afició. Els que el coneixien i l'estimaven estan devastats per la pèrdua, i asseguren que deixa un gran buit. La seva altra gran passió era la família, ja que estava casat i tenia dos fills petits.

Mostrava imatges úniques

Rafa Bernardos, veí de la localitat castellonenca de Chilches, era un home molt actiu a les xarxes socials. Al seu perfil es podien veure les imatges que captava amb la seva càmera submarina al fons del mar. Mostrava imatges desconegudes per a la gran majoria del públic.

Rafa ha mort just quan havia recuperat la il·lusió per tornar a l'aigua després d'una temporada impedit. «Recuperant sensacions i gaudint de veure tots els amics que m'ha donat aquest esport». Així ho expressava en una publicació a les xarxes socials, el mes de juliol passat.

▶️ Vídeo del dia

El submarinista ha mort mentre practicava la pesca submarina en apnea, consistent a caçar peixos amb un arpó i sense oxigen. Es tracta d'un esport extrem, ja que el pescador resisteix sota l'aigua aguantant la respiració. Alguna cosa va sortir malament aquesta vegada, i li va costar la vida a Rafa Bernardos.